Zuurkool of choucroute royal

‘Doe normaal’! Ik betrap mezelf erop dat ik dat regelmatig zeg, vooral tegen mijn kinderen. Een heel rare opmerking, want wat is normaal? En wie bepaalt wat normaal is? Iedereen bepaalt voor zichzelf wat normaal is. Ik heb er wel eens over nagedacht dat de wereld veel vrediger zou zijn als iedereen hetzelfde ‘normaal’ zou vinden. Het is zoveel makkelijker in de omgang met elkaar, iedereen dezelfde normen. Nooit meer onbegrip, nooit meer ruzie… Daar denk ik over na als ik kook en misschien kook ik daarom wel, het denkt zo lekker na.

Het nieuwe jaar is altijd een goede gelegenheid om weer eens ‘normaal’ te doen, daar hoef je geen goede voornemens voor te hebben. Na de maand december is het ‘balansen’, eigenlijk gewoon gezond eten in mijn beleving en ook dat kan heel erg lekker zijn. Daarom hier de allerlekkerste zuurkool, naar het recept van Sylvia Witteman. Het stond bij mij op het kerstmenu, maar doet het ook goed op een doordeweekse ‘normale’ dag. Het is ook maar net wat je erbij serveert: confit de canard of rook-, knak- of andere lekkere worstjes. Het is allemaal lekker. Dit recept is voor 8 tot 10 personen of twee keer eten, altijd fijn om achter de hand te hebben voor tijdens  een drukke dag of als er onverwacht gasten mee-eten. Een blik confit kun je ook klaar hebben staan en je zet zo een feestmaal op tafel! Maar eerst aan de slag.

Ingrediënten (voor ruim 8 personen):

150 gram ganzenvet (dit kun je eventueel vervangen door boter)

2 middelgrote uien, gehakt

6 a 700 gram zuurkoolspek

6 a 700 gram casselerrib

2 kg zuurkool

1 fles Riesling

2 knoflooktenen

10 jeneverbessen

20 peperkorrels

theelepel karwijzaad

1 laurierblad

bosje tijm

250 ml kippenbouillon

eventueel wortelen

Smelt het ganzenvet in een grote braadpan en laat hierin de uien tien minuten zachtjes sudderen. Leg het zuurkoolspek en de casselerrib erop en dan de zuurkool zelf, daarna twee gekneusde tenen knoflook en in dunne plakjes gesneden winterwortel (als je dat lekker vindt). Neem dan een stuk oud doek (theedoek, servet, laken) en bind daarin laurierblad, jeneverbessen, tijm en karwijzaad met een stukje keukentouw bij elkaar. Maak in het midden van de zuurkool een gat en stop het kruidenbuiltje erin. Overgiet alles met de Riesling en zoveel kippenbouillon tot de zuurkool net onderstaat, strooi de peperkorrels er overheen. Sluit de pan af en laat op laag vuur drie uur stoven.

Na drie uur stort je de pan ondersteboven op een grote schaal. Je kunt het zuurkoolspek nu uit elkaar trekken en door de zuurkool mengen. De stukken casselerrib kun je er los bovenop leggen of ook in stukken door de zuurkool doen. Schik alles mooi op de schaal en leg het andere vlees er bovenop. Je kunt er wat gekookte aardappels omheen schikken of er aardappelpuree bij serveren. Het is allemaal lekker en een feestmaal bovendien.

 

Mirjam Lingen

2 Comments

  1. Beter goed gejat dan zelf verzonnen, zullen we maar zeggen… Maar het zou netjes zijn als je Sylvia Witteman als bron vermeldt.

    • Je hebt helemaal gelijk! Ik vermeld altijd waar ik recepten of de basis, wat in dit geval ook zo is, vandaan heb. Deze choucroute is inderdaad naar het recept van Sylvia Witteman. Ik ga het direct aanpassen. En inderdaad, beter goed gejat… hij is heerlijk ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *