Zomers worst-tomatenbaksel

Dit ziet er lekker, makkelijk én gezellig uit. Ik heb iets nodig voor een grote groep mensen en geen tijd om in de keuken te staan. Zoonlief viert zijn vierde verjaardag en dat gaat de hele dag door; met ’s ochtends familie, ’s middags een kinderfeest en daarna eten met alle kinderen en hun ouders. Maar door de dag heen weet ik niet wanneer ik iets in de keuken zou kunnen doen. Maar naast tijdgebrek, heb ik ook weinig puf na een speurtocht met zes kleine kinderen door het park nog eens uit te pakken met een diner. Omdat ik toch iets lekkers op tafel wil zetten, wordt het dit ‘simpele diner’ (eigen woorden van Jamie). Ook al heb ik het nog nooit gemaakt, ik waag het erop. Het kan volgens mij bijna niet mislukken en als de smaak iets minder is dan verwacht, is dat ook geen ramp.

Met de slager heb ik nog even uitgebreid overleg over welke worsten het beste zijn voor deze schotel. En echt, ik word niet betaald, maar wil toch even reclame maken. Een slager die zo meedenkt en zijn best doet, moet je koesteren. Ik zou iedereen daarom het liefst naar Putman in de Arnhemse Steenstraat willen sturen, maar dat zal voor velen het koken van Jamie te omslachtig en tijdrovend maken. Toch is investeren in het vinden van een goede slager niet verkeerd, omdat goed vlees je maaltijd echt kan maken of breken. Ik ben van het adagium vlees met mate, maar als ik vlees eet wil ik goed vlees. En dat zit hier dus wel goed. We nemen alle worsten even door en besluiten dan dat de opgerolde Engelse worstjes het vast goed zullen doen, ook voor het oog en dat wil ook wat. Maar ik moet er dus twintig hebben, nu! Geen probleem, terwijl ik wacht worden er razendsnel twintig worstjes voor mij gedraaid.
Als de papa’s en mama’s komen krijgen ze een glas wijn en de kinderen popcorn, dan heb ik even de tijd om de ovenschalen te vullen. Dat is namelijk letterlijk wat je moet doen: alles in een ovenschaal doen en in de oven schuiven.
Voor 20 personen verdeel ik het volgende over ovenschalen:
20 worstjes van ongeveer 150 gram per stuk
1 kg kerstomaatjes
6 uien, in parten
6 citroenen, in parten
per schaal:
5 tot 6 knoflooktenen geplet
snuf chilivlokken (ik doe er wat zuinig mee in verband met mee-etende kinderen)
paar flinke scheuten madeira
Alles in een op 200 graden voorverwarmde oven schuiven en 30 tot 40 minuten mee borrelen met de gasten. Het gaat erom dat de worstjes goudbruin en gaar zijn. Ik geef er een simpele groene sla en Turks brood bij.
aan tafel
Een lange tafel in de tuin met de schalen, broden, sla en wijn erop en ik waan mij een Italiaanse ‘mama’. Dit is echt fantastisch, want zo gezellig en ook erg lekker. De schalen gaan allemaal leeg en met het brood wordt lustig in het sap gedipt en dat is ook echt lekker. Daarom is brood hier wat mij betreft essentieel bij. Voor de kinderen heb ik ook nog broodjes en ketchup, zodat zij hun eigen hotdog kunnen maken. De volgende keer maak ik alleen meer, want dit eet wel erg lekker weg en ik zie enkele gasten nog wat hongerig om zich heen kijken Omdat de dag er wat mij betreft op zit, vergeet ik helemaal dat ik nog een abrikozentaart voor het toetje had bedacht. Ik vind het jammer voor de gasten, maar wat niet weet wat niet deert en de abrikozen kan ik nog wel ergens anders voor gebruiken.
Deze verjaardag is geslaagd, inclusief diner en de volgende verjaardag staat dit weer op het menu.

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *