Tomatensaus

Niets makkelijker en lekkerder dan zelfgemaakte tomatensaus! En ook nog eens niet veel gezonders. En dan natuurlijk geen potje uit de supermarkt! Allereerst omdat daar naast tomaten heel veel zout en suiker in zit, om over andere toevoegingen maar niet te spreken. Laten we het er kort gezegd maar op houden dat het minder gezond is. Daarnaast, en dat is ook zeker niet onbelangrijk, is de smaak veel minder lekker! Als je nog niet overtuigd bent: het is ook nog eens heel erg makkelijk om te maken.

Voor de basis heb je het volgende nodig en dan heb je een bak saus waar je met vijf of zes personen minstens twee keer van kunt eten; één keer werk, twee keer lekker eten.

2 kg tomaten (maakt niet uit welke; tros, pruim, cherry…), in vieren gesneden, kroontjes verwijderd

4 kleine rode uien, schil eraf en in vieren

4 knoflooktenen, gepeld

olijfolie

peper en zout

Leg de kwarten tomaat in een grote ovenschaal, leg de uien en knoflooktenen ertussen, besprenkel royaal met olijfolie en peper en zout. Zet in een voorverwarmde oven op 200 graden, na een kwartiertje even omscheppen en nog een kwartier in de oven. Na een half uur doe je alles over in een pan en zet je de staafmixer erop: klaar!

Dit is wel echt basis, maar een overheerlijke tomatensaus voor over de pasta. Mocht je hem toch wat zoeter willen, voeg dan een schepje suiker toe. Dit is echt helemaal niet erg en staat niet in verhouding met wat er in een pot zit.

Er zijn oneindig veel variatiemogelijkheden, maar voordat je afhaakt omdat je het toch iets te veel werk vindt nog een manier om het je nog makkelijker te maken!

Fruit ui en knoflook in olijfolie, voeg twee blikken gepelde tomaat, een theelepel oregano, peper en zout. Laat even pruttelen en zet de staafmixer erop. Wat ik nog vergeten was, het is naast lekkerder en gezonder ook nog eens veel goedkoper!

Dan nu de varianten.

Bij de tomaten in de oven kun je het volgende nog toevoegen:

rode paprika

(winter)wortel

spaanse peper (voor wat meer pit)

kaneelstok (wel verwijderen voor het pureren)

steranijs (ook verwijderen voor het pureren)

 

Als je de saus hebt gemaakt kun je nog kruiden (vers of gedroogd) toevoegen als:

oregano

tijm

rozemarijn

basilicum

Ook een kaneelstok of steranijs kun je in de saus mee laten pruttelen, net als laurier. Als je tijd hebt om de saus een tijdje te laten pruttelen, geeft dit extra smaak aan de saus. Het is een kwestie van proberen en proeven wat je lekker vindt, maar vooral kaneel zal goed in de smaak vallen bij kinderen en steranijs doet het over het algemeen goed in de winter.

kind pasta tomatensaus

Wat je met de basissaus kunt doen is er gehaktballetjes aan toevoegen of voor een bolognese: gehakt rullen en dan saus toevoegen. Het is ook heerlijk met geroosterde groenten uit de oven. Bijvoorbeeld in stukken gesneden courgette, aubergine en paprika even roosteren in de oven (op dezelfde manier als je eerder de tomaten hebt gedaan) en die toevoegen aan de saus. Deze groenten kun je ook weer pureren (op deze manier verstop je ze een beetje), maar ik vind ze lekkerder heel en de kleur van de saus wordt snel een beetje ranzig.

Er mag natuurlijk geraspte kaas overheen en dan is Parmezaanse echt het lekkerst!

Ik kan nog eindeloos doorgaan, maar wil vooral maar één ding zeggen: koop géén pot!

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *