Tartiflette

Je kunt gruwelen van kou en wintersport, maar een tartiflette is een reden om de kou te trotseren. Als je weet dat dit gerecht als beloning op je wacht, weet ik zeker dat je tot heel veel in staat bent. Ik ben eigenlijk een mooi weer-skiër, maar hiervoor zet ik mijn ‘goggles’ en bivakmuts graag even op. Hoewel het een echt wintersport-gerecht is kun je het ook eten bij Nederlandse kou en nu de nachtvorst zich aandient, grijp ik mijn kans!  Het is wel een enorme calorieënbom, eerlijk is eerlijk, en als je er iets voor gedaan hebt, geniet dat beter.


Het volgende heb je nodig voor vier personen:
1 kg vastkokende aardappels
300-400 gram reblochon
scheut room
2 uien
200 gram spekblokjes
150 ml witte wijn
peper, zout en boter
Schil de aardappelen en snij in schijfjes van ongeveer 0,5 centimeter. Breng in een flinke pan water aan de kook, voeg zout toe en blancheer de aardappelschijfjes, dat is ongeveer twee minuten koken. Giet af in een zeef en laat ze uitdampen.
Schil en snipper de uien. Smelt boter in een grote koekenpan, fruit hierin de uien en voeg de spekblokjes toe. Laat tien minuten zachtjes bakken.
Vet een ovenschaal in met boter. Leg hierin de helft van de aardappelschijfjes en bedek vervolgens met de helft van het ui-spekmengsel, maak daarna een tweede laag van de rest. Roer de room en de wijn door elkaar en voeg peper en zout toe, schenk dit over de schotel. Snij de reblochon in plakken en schik over de ovenschaal. Zet de schaal ongeveer 20 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Je kunt aan het einde eventueel de grill nog even aanzetten. De schotel is in ieder geval klaar als de bovenkant lekker bubbelt.
Maak er een grote groene salade bij en eventueel kun je er nog een worstje bij bakken. Ik vind dat laatste vaak niet nodig, maar bij echte winterkou is het wel extra verwarmend.

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *