Tafelzuur voor bij de borrel

Een borrelplank zonder tafelzuur is voor mij niet compleet. Dat kan over een tijdje weer anders zijn, op dit moment ben ik dol op zuur. Het is een heerlijke tegenhanger bij paté of kaas en in het algemeen lekker om zo te eten. Geen beter begin voor een maaltijd dan met wat tafelzuur. Hoe vaak komt het niet voor dat je na de borrel al bijna geen honger meer hebt? Tafelzuur zorgt er juist voor dat je nog meer zin krijgt in eten. Daarnaast is het knapperig, fris, zoet en zuur. Je zou kunnen zeggen dat het de smaakpapillen wakker schudt en het brengt de eetlust op gang. Dit recept komt uit Spuntino en heb ik aangepast naar mijn eigen smaak.

Om te beginnen maak je een pekelmengsel met azijn, zout en suiker. Ik doe er niet zoveel suiker in, maar als je het iets zoeter wilt doe je er simpelweg meer suiker in. Ik hou de volgende verhoudingen aan:

1 liter kokend water

1 liter inmaakazijn

450 gram fijne tafelsuiker

60 gram zeezout

Alles bij elkaar in een pan en op een zacht vuurtje de suiker en het zout op laten lossen. Zodra het opgelost is haal je de pan van het vuur en af laten koelen. Sommige groenten overgiet je met heet mengsel, andere met koud. Je kunt het altijd even opwarmen. Ik maak dit mengsel, gebruik wat ik nodig heb en doe de rest in een fles. Het is eindeloos houdbaar en handig om wat te hebben staan om snel wat te kunnen maken.

Je kunt variëren met verschillende soorten azijn, maar dit is een makkelijk standaard recept wat vrij neutraal is en overal bij past. Prima om mee te beginnen en met kruiden en specerijen smaak toe te voegen.

Mijn favorieten zijn courgette, biet, wortel, venkel en bloemkool. De specerijen voeg ik naar smaak toe, varieer en probeer zelf wat je het lekkerst vindt. Bang voor mislukken hoef je niet echt te zijn, misschien dat de smaak soms niet sterk genoeg is of juist te sterk. dat moet je zelf uitproberen en proeven.

 

Courgette

was de courgettes goed en snij ze het liefst met een mandoline in dunne plakjes van 2-4 mm dikte en doe ze in een (weck)pot(je). Bak wat komijnzaad in een droge koekenpan en strooi bij de plakjes courgette, voeg een paar laurierbladen toe en overgiet met koud pekelmengsel zodat de plakjes onderstaan. Sluit de potjes goed af en zet weg. Na 24 uur zijn de courgettes al heerlijk om te eten en je kunt ze wel een paar weken bewaren op een beetje koele, donkere plaats.

 

Bietjes

Bietjes

Pof de bieten in de oven; smeer ze in met olijfolie en leg ze in een schaal afgedekt met aluminiumfolie. Zet ze in een voorverwarmde oven van 200 graden. Afhankelijk van de grootte van de bietjes, prik er af en toe in om te voelen of ze zacht zijn, duurt het drie kwartier tot anderhalf uur tot ze gaar zijn. Laat de bietjes afkoelen, maar niet ijskoud worden, voor je ze schilt. Je kunt de in plakjes of partjes snijden, wat je leuk vindt. Stop de bietjes in een pot, voeg een kaneelstokje en een gedroogde rode peper toe, overgiet met het pekelmengsel. Als de bietjes zacht zijn kun je het pekelmengsel koud toevoegen, maar als ze nog wat harder zijn is heet mengsel beter. Als je van de bietjes heel dunne plakjes snijdt (met de mandoline) hoef je ze niet te poffen, maar kun je ze rauw verwerken en overgieten met heet pekelmengsel. Ook dit is een kwestie van proberen wat je lekker vindt; rauw of gepoft/gekookt. Na drie dagen zijn de bietjes in ieder geval helemaal goed op smaak en kun je ze lekker eten of nog een tijdje bewaren.

De kaneel geeft in ieder geval een lekker zoet smaakje aan de bietjes en de gedroogde peper zorgt voor wat pit, heerlijk!

 

 

Wortel

Wortelzuur

Snij de wortel in lucifers of dunne plakjes en stop ze in een (weck)pot. Snij wat verse gember fijn en plet een paar kardemompeulen en voeg ze toe en overgiet daarna met heet pekelmengsel. De wortels gebruik je rauw en blijven lekker knapperig. Na drie dagen intrekken zijn de wortels goed op smaak.

 

 

 

 

 

 

Venkel

Verwijder het groen van de venkel en snij in dunne repen. Doe de venkel in een (weck)pot en voeg steranijs toe, overgiet met heet pekelmengsel en laat drie dagen intrekken.

 

Bloemkool

Bloemkool

Breek de roosjes van de bloemkool af en snij grote roosjes in tweeën. Bak wat korianderzaad in een droge koekenpan en strooi over de bloemkool, overgiet met heet pekelmengsel. Laat ook de bloemkool drie dagen intrekken.

 

 

 

 

 

 

Soms gaan de groentes drijven in de weckpot, je kunt ze af en toe omkeren en je kunt ook een goed afsluitbaar zakje vullen met water en flink wat zout en dat op de groentes leggen.

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *