Simpele daube

Boeuf en daube is een echte klassieker uit de Provence. Je kunt het heel goed eten bij Bierhandel de Pijp in Rotterdam, ook daar is het een van de klassiekers. De Pijp is een plek waar iedereen een keer geweest moet zijn en dan zeker niet alleen voor de boeuf en daube. Daarom ben ik zo blij met dit recept, dan kan ik het makkelijk thuis maken en eten. Daarnaast vind ik het leuk om stoofvlees te kunnen maken, tot op heden niet een van mijn specialiteiten.

Deze daube is echt simpel, het enige wat je nodig hebt is tijd. Het moet tweeëneenhalf uur stoven in de oven, maar je hebt er dan echt geen omkijken naar. Het is daardoor niet iets om na je werk te maken, maar wel heerlijk voor een regenachtige dag in het weekend. Voor vier personen heb je het volgende nodig:
750 gram runderlappen, in blokjes
2 tl Provencaalse kruiden
halve tl venkelzaad
3 reepjes sinaasappelschil
200 gram gerookte spekreepjes
1 glas rode wijn
3 tenen knoflook, gehakt
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
Het vlees heb ik weer gehaald bij mijn ‘vaste’ slager en hij heeft het voor mij al in blokjes gesneden. Dat maakt het nog makkelijker. Thuis de oven voorverwarmen op 140 graden. De blokjes vlees in een ovenvaste braadpan met de Provencaalse kruiden, sinaasappel en venkel. Hier gaat het bij mij even mis, want ik kom erachter dat ik geen Provencaalse kruiden in huis heb. Weer zo’n kruid waarvan ik denk dat ik het altijd in huis heb, maar helaas. Het wordt wat gedroogde peterselie, oregano en nog wat Italiaanse keukenkruiden. Voor de sinaasappel ben ik speciaal teruggegaan naar de supermarkt, maar die ben ik waarschijnlijk door de consternatie van de Provencaalse kruiden alsnog vergeten toe te voegen. Gelukkig vergeet ik het peper en zout niet!
Dan de spekjes bruin bakken in een pan en bij het vlees voegen. De aanbaksels van de spekjes losroeren met de wijn, knoflook toevoegen en tot slot de tomaten. Tomaten stuk maken en enkele minuten laten stoven. Alles bij het vlees doen en doorroeren. Deksel op de pan of afdekken met aluminiumfolie en dan dus tweeëneenhalf uur stoven. Ik kook op het laatste moment rijst en maak een groene sla, maar je kunt er ook pasta, aardappel of brood bij eten.
ik heb deze 4-persoons daube gemaakt voor drie volwassenen en drie kleine kinderen. Als we aan tafel gaan kijkt alleen huisgenoot C. heel blij. Ik vind het al fijn dat er iemand blij kijkt. Oudste zoon van vijf is een vegetariër in de dop, want hij legt mij nog eens haarfijn uit dat hij toch niet van vlees houdt! Maar er staat niets anders op het menu, het is rijst met vlees of rijst met vlees. Andere zoon is dol op vlees en dochterlief heeft haar halve bord ook al leeg, terwijl onze kleine vegetariër nog wat zit te mokken. Uiteindelijk wint de honger en gaat hij toch voorzichtig proeven en ja hoor, hij vindt het ‘superlekker vlees, mam’! Iedereen, maar dan ook echt iedereen schept een tweede keer op en de pan wordt nog net niet leeg gelikt, maar het gaat echt schoon op. En ik voel toch wel enige trots; mijn eerste stoofvlees en iedereen vindt het lekker, inclusief ikzelf. Dit recept komt ook bij mijn klassiekers terecht en ga ik zeker nog vaak maken.

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *