Quiche met asperges en gerookte zalm

Een quiche is altijd makkelijk. Je maakt hem op een moment dat het je uitkomt en eet hem ofwel direct (wat bij deze quiche bijna niet anders kan), neemt hem mee in je broodtrommel (dat doe ik) of een dag later opgewarmd of gewoon koud.

Dit heb je nodig:
250 gram bladerdeeg
100 gram zalmsnippers
200 gram gekookte, groene asperges
1 tl kappertjes
1 el gehakte dille
2 eieren geklopt
100 ml room
Blind bakken doe ik niet altijd, soms ga ik voor snel; prik wat gaatjes in de bodem, vulling erop en hup in de oven. Als je blind bakt is wel zaak dat je dan de bladerdeegplakken goed aan elkaar plakt of een beetje over elkaar heen legt, anders gaan de plakken uit elkaar wijken.
Tijd voor de bereiding. Het bladerdeeg tijdig uit de vriezer halen, zodat het vast kan ontdooien. Oven voorverwarmen op 200 graden. Vorm bekleden met bladerdeeg en 10 minuten blind bakken (bekleed met bakpapier en een goede laag rijst of gedroogde bonen of erwten) en dan nog 5 minuten zonder blindbakvulling. Temperatuur naar 170 graden. Zalm, asperges, dille en kappertjes over het deeg verdelen. Eieren met room en zwarte peper kloppen en erover schenken. Bak nog 20 minuten of in ieder geval tot de bovenkant is gestold.
De blindbakvulling bewaar ik en gebruik ik opnieuw (eindeloos). Als de taart bijna is afgekoeld, snij ik een kwart af en stop ik in een plastic bakje. Ik eet deze op mijn werk op. Heerlijk, hoewel ik wel een beetje vreemd word aangekeken met mijn quiche met zalm en asperges. Met een goede groene sla erbij vind ik het ook prima als avondmaaltijd. Morgen bak ik deze quiche weer voor de verjaardag van zoonlief, want wat is er niet lekkerder dan na een zoete taart en koffie zo’n hartig hapje te eten? Ik hoop dat de gasten daar ook zo over denken, maar bij mij is het in ieder geval een hit. Daar moet ik trouwens nog bij vermelden dat ik geen groot fan ben van zalm en al helemaal niet van gerookte, maar in combinatie met asperges, dille en niet te vergeten de kappertjes is het om te smullen.

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *