Pasta Bolognese

Sinds 1 januari ben ik officieel in training voor de marathon van Rotterdam in april. Niet dat ik mezelf in drie maanden klaarstoom voor een marathon, want ik loop al best lang en veel maar mijn langste afstand is tot nu toe 21 kilometer (een halve marathon). Goed, trainen dus! En tijdens dat trainen zal ik verder gaan dan ik ooit geweest ben. Dat betekent ook goed eten en mijn trainingsmaatje, die al twee marathons op haar naam heeft staan, zweert bij Pasta Bolognese. Nou doe ik aan zo’n ritueel graag mee, dus bij iedere training die verder gaat dan 20 kilometer eet ik de avond van te voren ‘Pasta Bolo’. Naast een goede boost koolhydraten voor mezelf, maakt dit maal mij ook onsterfelijk populair bij de rest van het gezin en wat wil een moeder nog meer? De komende maanden zit ik gebakken!

 

Voor iedere training die verder gaat dan 20 kilometer

Over een goede Bolognesesaus ga ik niet in discussie. Als je denkt weg te komen met geruld gehakt met een pot tomatensaus moet je dat vooral doen, maar als je deze variant een keer gegeten hebt kan ik me echt niet voorstellen dat je daarmee nog genoegen neemt. Dit is wederom een klassieker van Jamie Oliver, bij wie ik altijd uitkom voor toprecepten voor het hele gezin. Het maken van dit recept is bijna net zo makkelijk als gehakt met tomatensaus, behalve dat je nog anderhalf uur oventijd moet rekenen. Neem er dus even de tijd voor en maak gerust een voorrraadje voor de vriezer. Heerlijk om op een drukke dag eruit te trekken, beetje pasta koken, slaatje erbij en klaar.

Maar nu eerst aan de slag, voor vier personen heb je het volgende nodig:

 • 450 gram rundergehakt
 • 10 plakjes pancetta of gerookt spek
 • 1 ui, gesnipperd
 • 3 tenen knoflook, fijngehakt
 • twee takjes verse rozemarijn, blaadjes fijngehakt
 • 1 tl oregano
 • 1 glad rode wijn
 • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
 • 1 blikje tomatenpuree (140 gram)
 • zout en peper
 • 400 gram spaghetti
 • geraspte (parmezaanse) kaas

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin het spek met de rozemarijn, voeg dan de ui toe en bak nog even mee. Vervolgens knoflook en gehakt toevoegen, bak alles aan en voeg het glas wijn en de oregano toe. Laat iets inkoken voor je de tomaten (gepeld en puree) eraan toevoegt. Naar smaak nog wat peper en zout erbij en dan schenk je alles in een ovenschaal, deze dek je af met bakpapier en daar overheen aluminiumfolie. Zet de schaal anderhalf uur in de oven.
Omdat je met het maken van de saus een kwartiertje bezig bent, kun je dit heel makkelijk tussen de bedrijven door doen of de avond van te voren, zodat je de dag erna alleen nog even pasta moet koken en natuurlijk de saus opwarmen. Ik vind zelf een frisse sla erbij ook lekker, het liefst een groene, komkommer- of wortelsalade. Maar ook dat hoeft niet veel werk te zijn. In principe kun je in een kwartiertje aan tafel zitten. Als je de saus niet van te voren maakt, kook je een kwartier voor het einde van de kooktijd de pasta en draai je een salade in elkaar.
Dit is comfort food, een allemansvriend en energie boost in één! Ik ken niemand die dit niet lekker vindt en mijn kinderen zitten bij dit eten het snelst aan tafel, wel nadat ze mij eerst gekust hebben. Dit is echt waar; ze kussen mij voor dit eten, zo lekker vinden ze het! Eten zonder morren, dat is altijd fijn.

Mirjam Lingen

2 Comments

 1. Eindelijk ga ik deze originale eens maken! Ben benieuwd. Mijn kids zweren bij “ons oma’s ” receptuur ? Leuk, dank voor deze tip. XN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *