Over mij

Waarom ik doe wat ik doe…

Leven in het nu, gelukkig zijn, loslaten; we streven het allemaal na. Regelmatig verschijnen er artikelen in kranten en tijdschriften over dit onderwerp en er zijn stapels boeken die je hierover kunt lezen, maar het is allemaal theorie. De praktijk is anders. In de praktijk moet er vooral gewerkt, gezorgd en gelééfd worden. Leven in het nu is leuk, maar er is ook een morgen. Gelukkig zijn is een mooi streven, maar 24/7 geluk bestaat niet. Tot slot het loslaten, ook prachtig, maar niet altijd haalbaar. Ik wil het kind niet met het badwater weggooien, maar al dat streven weerhoudt ons soms ook van echt leven.

In de praktijk moet er vooral geleefd worden

Uit recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen een diepere bevrediging vinden in het streven naar een betekenisvol leven. En ja, dat is niet altijd alleen maar leuk. De jonge filosoof Markus Gabriel formuleert het in zijn ‘Nieuwe Realisme’ als volgt: ‘te bestaan is bestaan in een context’. Dat is heel duidelijk met anderen en dat is een groot verschil in streven naar leven in het nu, geluk en loslaten. Dat is heel erg individueel, op onszelf gericht. Worden we daar gelukkiger van?

Ik ben er de laatste jaren steeds meer achter gekomen dat dat niet zo is. Geluk is delen, samen met anderen, van betekenis zijn. Dat je je dan niet altijd gelukkig voelt is minder van belang, want het gaat om de uiteindelijke zin van het leven en ook hier heeft Markus Gabriel een mooi antwoord op: ‘de zin van het leven is de ander’.

De zin van het leven is de ander

Het klinkt misschien zwaar op een gezellig kookblog, maar dat is voor mij de essentie van het leven en dat past juist ook wel weer bij koken. Het is namelijk de reden dat ik kook; om te delen, om met elkaar te genieten. Koken is niet altijd leuk, het is fysiek hard werken, een goede maaltijd is arbeidsintensief, maar de voldoening is enorm. Als ik kook voor anderen en ik zie ze genieten, voel ik een intens geluk.

Als ik kook voor anderen voel ik een intens geluk

De website thuisafgehaald.nl heeft het geluk van delen heel goed begrepen. Deze site maakt het mogelijk je kookkunsten te delen met anderen. Ik ben een tijd heel actief geweest als thuiskok en heb heel veel buurtgenoten voorzien van maaltijden. Het past helemaal in de participatiemaatschappij en in de theorie van het ‘Nieuwe Realisme’ en ik geloof erin. In ieder geval voor mijzelf. Ik houd mij meer en meer bezig met koken (voor anderen) en laat de kantoortuinen even voor wat ze zijn. Ik was toch al nooit zo goed in mijn bureau ‘schoonhouden’, dus verruil ik deze graag voor de keuken. Ik zal hier mijn ervaringen en recepten met jullie delen, want delen is geluk…

Laat je inspireren!