Nasi lemak – authentiek Maleisisch

Je bent niet in Maleisië geweest als je het niet hebt gegeten. Het is daar zowel ontbijt als lunch, maar wij Hollanders eten het natuurlijk het liefste ’s avonds. Alhoewel het echt zo gek nog niet is op andere momenten van de dag. Alle smaken zijn in dit gerecht vertegenwoordigd: zoet (kokosrijst), zout (pinda’s, gedroogde ansjovis), pittig (sambal) en in sommige lemaks vind je ook zuur (limoen of ingelegde groente). Er wordt een hard gekookt ei bij geserveerd en soms wat kroepoek. Ik maak er drumsticks in Aziatische marinade en Maleisische groenten-kokoscurry bij. Als ontbijt kun je volstaan met de basis: kokosrijst, gekookt ei, komkommer, sambal, gedroogde ansjovis (ikan bilis) en kroepoek.

Voor de kokosrijst neem je witte rijst en die kook je in ruim water met wat santen (kokoscreme) en fijngesneden pandanblaadjes. De rijst kan ook gekookt worden in kokosmelk. Ik vind dat persoonlijk te heftig, maar dit gerecht kent zoveel varianten als er mensen zijn. Maak het vooral naar je eigen smaak. Kook intussen de eieren hard en pel ze.
Het is nu een kwestie van alles op een bord (of bananenblad) leggen: maak een mooi bolletje rijst, door het eerst in een kommetje een beetje aan te drukken en dan te storten. Leg het ei er in tweeën gesneden naast, zo ook de pinda’s, visjes, sambal, kroepoek en komkommer of iets anders fris-zurigs, zoals ingelegde groente. Die rare ansjovisjes lijken je in eerste instantie een beetje eng aan te kijken, maar probeer het. Eet alles in combinatie met de rijst en iedere hap heeft een andere smaak, van zoet naar zout, pittig en zuur.
De drumsticks heb ik gemarineerd in rijstazijn, honing, sojasaus, sesamolie, chilipepers, knoflook en zout. Na een uur of twee heb ik ze naast elkaar gelegd in een grote braadslee en twee keer 15 minuten in de oven gebakken op 220 graden. Na 15 minuten dus even draaien en weer overgieten met de marinade.

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *