Mexicaanse soep

soep kidneybonen tomaten

Verhalen uit de oude doos, sommige blijven leuk en komen altijd weer voorbij. Vorig weekend heb ik er weer eens wat opgehaald met een paar huisgenoten uit mijn studententijd. Weet je nog wat we áten? Echt óveral crème fraîche doorheen en ons culinaire hoogtepunt was een tacoschotel met een hele berg chips en geraspte gesmolten kaas bovenop. Dat ís ook lekker, maar is inmiddels meer een guilty pleasure dan culinair hoogtepunt.

not-guilty pleasure

Dit recept kreeg ik van een van mijn afhalers van het eerste uur en deed mij in eerste instantie denken aan de tacoschotel, maar deze soep is echt veel beter. Er zit geen vlees in, wat soms ook best wel eens goed is. De toebehoren als crème fraîche, chips en kaas zijn er wel, maar los geserveerd waardoor het binnen de perken blijft. Ik zet dan ook een klein bakje chipjes op tafel, die ik nog een keer bijvul (als toegift voor een leeg soepbord).


Wat heb je nodig:
1 ui, fijngesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
2 blikken gepelde tomaten, in stukjes
1 l kippenbouillon
1 (of naar smaak meer) rode peper(s), fijngehakt
2 tl gemalen komijn
2 tl gedroogde oregano
1 blik kidneybonen
1 zak ongekruide tortillachips
geraspte kaas, jong
zure room
bosje lente-ui, in dunne ringetjes
verse koriander, fijngesneden
1 avocado, in blokjes

Voor de soep fruit je de ui, knoflook en rode peper in een beetje olie in een soeppan. Doe dit langzaam. Voeg dan de bouillon toe met de tomaten, kidneybonen, komijn en oregano. Roer goed door. Neem twee grote handenvol chips en verkruimel boven de pan.
De soep even goed doorwarmen en dan kort pureren met de staafmixer. De soep moet niet helemaal glad zijn. Laat de soep nog 10 minuten zachtjes koken. Ondertussen kun je de overige ingrediënten in bakjes doen en op tafel zetten: zure room, geraspte kaas, avocado, lente-ui en koriander. Alle bakjes met ingrediënten geven het iets feestelijks en voor de kinderen is het goed om (het gevoel te hebben) invloed uit te oefenen op hun eigen eten. Ze houden het wel vooral bij kaas en chips, maar de soep is zelf voedzaam en gezond genoeg. Ik voeg echt alles toe en keer ook het hele bakje koriander om boven mijn bord. Heerlijk!
Met dank aan mijn trouwe afhaler Inge Vis, die dit recept met mij wilde delen.

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *