Limonade!

rabarberlimonade


Een groot glas koude limonade is het lekkerste wat er is op warme dagen. Als het dan ook nog van zelf gemaakte siroop is, geeft het echt een goed gevoel. Hoewel je dan ook precies weet hoe ontzettend veel suiker er in een glas limonade zit. Ik ben ervan overtuigd dat zelfgemaakt toch altijd nog beter is dan uit een fabriek, daar zit zeker nog meer ‘troep’ in en minder fruit.

Ik geef hier een voorbeeld van rabarberlimonade, maar je kunt dit werkelijk met alle vruchten doen doe je lekker vindt. Ik maak ook regelmatig citroen- of rode grapefruit-limonade. Heel erg fris en dorstlessend en extra lekker met prikwater.

Het volgende is nodig voor de rabarbervariant:
1,5 kg rabarber, grof gesneden
fijne kristalsuiker
citroensap
DSC_4186
 Doe de rabarber in een pan met 75 ml water. Kook zachtjes tot het sap uit de rabarber vrijkomt en zet dan het vuur wat hoger. Blijf koken tot de rabarber zacht is. Neem een schone theedoek, leg in een vergiet en schenk de rabarber erin. Laat een paar uur uitlekken, tot al het sap eruit is.
Voeg per liter sap 750 gram suiker en 75 ml citroensap toe. Een rekenmachine is hierbij onontbeerlijk. Ik heb 600 ml sap, dus doe er 450 gram suiker en 45 ml citroensap bij.
Schenk het mengsel in een pan, zet op middelhoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit voor het gaat koken.
Serveer 1 deel limonade met 3 delen (bubbel)water. Dat is wat mij betreft nog ruim genomen, want het is behoorlijk zoet. De kinderen vinden het heerlijk en ik zelf ook. Ik heb dus maar 600 ml limonade, wat volgens de officiële berekening 2,4 liter limonade geeft. Toch meer dan genoeg om een zomerse dag mee door te komen.

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *