Lekker gezond

Gewoon gezond eten is niet zo moeilijk, maar gezond snoepen? Voordat je het door hebt ga je erin met boter en suiker! Deze uitdrukking is zo leuk, omdat hij zo waar is. Met de toevoeging van boter en suiker trap je echt overal in, is mijn ervaring. Het is dan ook heel makkelijk iets lekkers te maken met deze toevoegingen, maar zonder… dat is de uitdaging!
Voor de echte hardcore suikervrije eters, zijn onderstaande recepten niet geschikt en ook niet bedoeld.

Het eerste recept is van Rens Kroes, het fenomeen van dit moment op het gebied van ‘healthy food’. Over het algemeen ben ik zelf meer van het adagium ‘doe maar gewoon’, maar deze muffins voldoen daar nog net aan. Behalve de moerbeien zijn de ingrediënten heel normaal en ik moet toegeven dat de moerbeien ook wel erg lekker zijn. Daarbij zijn dit ontbijtmuffins, niets zo makkelijk als dat. Heel handig voor onderweg, maar ook voor de dagelijkse ontbijtbehoefte, want bij wie is dat nou niet een race tegen de klok? Terwijl ik fruit schil, lunchtrommels en bekers vul, stop ik snel zo’n ding in mijn mond en met iets in je maag begint de dag toch net wat lekkerder.
Voor 10 muffins heb je het volgende nodig:
100 gram havermout
1 tl bakpoeder
2 rijpe bananen
3 eieren
2 tl kaneel
2 tl vanillepoeder
snufje zout
100 gram gedroogde moerbeien
 Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe alles, behalve de moerbeien in een keukenmachine of blender en mix tot een glad geheel. Roer de moerbeien er doorheen en verdeel over de vormpjes. Doe ze niet te vol, want ze komen nog wat omhoog. Zet ze 30 minuten in de oven. Kijk af en toe even of ze niet te donker worden.
In plaats van moerbeien kun je er ook blauwe bessen of andere vruchten aan toevoegen. Echt een heerlijk ontbijt, maar ook tussendoor zijn ze heerlijk. Handig om mee te nemen en dus echt heel gezond!


 

Een ander gezond en lekker tussendoortje is een mueslireep, maar dan natuurlijk niet voorverpakt van de supermarkt. Daar is vaak een behoorlijke bak suiker aan toegevoegd, net zoals alle ontbijtgranen. Veel te zoet! Voor een lekkere mueslireep heb ik nog steeds geen goed recept, tot nu toe valt alles uit elkaar. Wat waarschijnlijk toch het gemis van boter en suiker is. Tijdens mijn zoektocht kom ik op het blog naareigensmaak.nl havermoutkoeken met pistache en abrikoos tegen. Dat lijkt mij echt lekker en op het eerste oog ook gezond. Gelukkig vind ik het niet nodig suiker- en boterloos door het leven te gaan, want daar passen deze koeken niet in.

Voor het maken van een koek van ongeveer 20×20 centimeter heb je het volgende nodig:
100 gram bruine basterdsuiker
100 gram boter
50 gram havermout (+ extra om eroverheen te strooien)
100 gram gedroogde abrikozen
60 gram gepelde pistachenoten

Het recept komt dus van naareigensmaak.nl, een heel leuk blog van drie kokende vrouwen die iedere week iets maken met twee ingrediënten, zoals pistache en abrikoos. Soms heel verrassende combinaties of een verrassend recept met een meer voor de hand liggende combinatie. Het concept is leuk en werkt, omdat het je op ideeën brengt.

Even terug naar de koeken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de suiker, zachte boter, havermout en meel tot een stevig deeg. Kneed goed door en druk uit in een beboterd blik. Ik leg er een vel bakpapier in, want dat vind ik er makkelijk uithalen. Druk het uit tot 1 centimeter dik. Snij de abrikozen in stukjes en hak de pistachenoten grof. Verspreid ze over de koek en druk licht aan. Zet 15 minuten in de oven en strooi er vervolgens wat havermout overheen. Zet hem terug in de oven en bak nog eens 15 minuten. Hier ging het bij mij een klein beetje mis, want de abrikozen zijn iets aangebrand. De volgende keer draai ik de oven voor de tweede bakronde terug naar 160 graden. Laat de koek afkoelen en snij in kleine koeken.

havermoutreep

Het resultaat is heerlijk, maar wat wil je ook met boter en suiker! Zelfs de man, die over het algemeen niet warmloopt voor mijn havermout-experimenten, vindt deze koeken heerlijk.

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *