Lamsgehaktballen

Gehaktballen, ik ben er gek op! En ik zou bijna willen zeggen: wie niet!? Er zijn vast mensen die er niet van houden, maar dat moeten uitzonderingen zijn. Hier in huis vindt iedereen het lekker. De ogen van mijn dochter stonden even heel treurig toen ze het woord ‘lam’ hoorde, maar ze is gelukkig pas zes jaar en heeft nog weinig last van haar geweten. Mocht je nou toch echt last hebben van schuldgevoel bij lamsvlees, neem dan gewoon gehakt. Runder of half-om-half, het is mij om het even, maar beide (sorry!) in dit geval wel veel minder lekker dan lamsgehakt.

Ik reken 100 gram gehakt per persoon en maak van bijvoorbeeld 500 gram 8 a 10 gehaktballetjes. Wie zijn bord leeg heeft, krijgt nog een extra (stuk) bal en de volgende dag op brood (met mosterd!), hmmmm overheerlijk! Die ballen komen altijd wel op.

Voor 5 personen (één meer of minder kan dus ook):

– 500 gram lamsgehakt

– 1 ui, gesnipperd

– 1 ei

– 1 eetlepel ras el hanout

– bosje verse peterselie of koriander, fijngesneden

– peper en zout

– olijfolie en/of boter

– 300 ml runderbouillon

gehakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bak de ui in een spletsj olijfolie zachtjes glazig, ongeveer 10 minuten, zet het vuur uit en roer de ras el hanout er doorheen. Laat afkoelen. Mix het lamsgehakt met de uien, het ei, peterselie of koriander (net waar je van houdt), peper en zout en draai er mooie ballen van. Leg ze op een bord en zet in de ijskast, zodat ze nog een beetje opstijven voor je ze bakt. Smelt voor het bakken boter in de pan of, als je dat liever hebt, doe olijfolie in de pan en bak de ballen rondom bruin. Zet dan het vuur laag en giet de bouillon erbij, dek af en laat de ballen minstens 20 minuten sudderen. In de bouillon garen ze goed zonder droog te worden en je hebt meteen een lekkere jus.

Deze ballen zijn erg lekker met couscous en een salade of gewoon op zijn Hollands met aardappels en groente.

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *