Klets(koppen)

‘Bakken is weer sexy’. Het staat er echt, in de Volkskrant. Niet dat het dan per definitie waar is en hoe belangrijk is ‘sexy’ eigenlijk? Het is een moderne uitdrukking voor ‘hip’ of ‘cool’, ‘gaaf’, ‘tof’. Kortom, je kunt er zeker wel voor uitkomen dat je van bakken houdt. Nu ben ik niet zo’n bakker, maar meer een kok. Toch grijp ik deze kans aan om ook eens te bakken. En dan wel op mijn manier: simpel en snel. Want de bokkepootjes die Cees Holtkamp vandaag in de krant maakt zijn lekker én uitdagend, maar daar moet je wel een middagje voor uittrekken. In de praktijk komt dat er niet zo snel van en van uitstel komt afstel. Ik ben vanochtend voordat ik het interview met de beroemde Amsterdamse banketbakker uit had al aan de slag gegaan. Ik heb wel een onvervalst recept van de grote Holtkamp uit zijn boek ‘De Banketbakker’, wat sowieso mijn bakbijbel is, genomen. Goed, simpel dus. Tussen de bedrijven door. Zo gaat het bij mij en bij de meeste mensen om mij heen.

Omdat ik laatst overheerlijke zelfgebakken kletskoppen at, wil ik die zelf ook weleens maken. En over eenvoudig gesproken!
Dit heb je nodig:
30 gram zachte boter
100 gram witte basterdsuiker
20 gram melk
Mespunt kaneel
Mespuntje zout
30 gram blanke amandelen, fijngehakt
50 gram bloem, gezeefd
Ondanks dat ik geen bakker ben, weet ik wel dat het bij bakken op nauwkeurigheid aankomt. Misschien is dat wel de reden dat het niet echt mijn ding is. Maar weeg alles op de gram nauwkeurig af, liefst met een digitale weegschaal, dan kan het niet misgaan.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Roer de boter, basterdsuiker en melk door elkaar. Meng er de kaneel, het zout en de fijngehakte amandelen door en daarna de bloem.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg hier kleine bolletjes beslag op. Houd voldoende afstand, want de kletskoppen lopen tijdens het bakken behoorlijk uit.
Bak de kletskoppen 5 minuten in de oven. Haal de koekjes na het bakken met een spatel of kaasschaaf van de bakplaat en leg ze op het aanrecht om af te koelen. Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel, als dat lukt!

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *