Hersenpan

bloemkool

Wij hebben thuis onze eigen taal. Bijvoorbeeld ‘een espressobar’ is een verhaal wat al heel vaak verteld is, een te lang verhaal om uit te leggen. Of een ‘owaatje’ als ander woord voor een supersnelle douche nemen en ¬†vernoemd naar de oma die echt supersnel doucht. En zo is er ook de ‘hersenpan’, een ander woord voor bloemkoolschotel. Door het gebruik van een hele bloemkool (hersenen), overgoten met een tomaten-roomsaus (bloed) natuurlijk een heel voor de hand liggende naam. Voor buitenstaanders even schrikken, zeker als mijn kinderen er nog een ‘oh lekker’ aan toevoegen en vervolgens aan een vriendje of vriendinnetje vragen of ze willen blijven eten. Ze weten echt niet hoe snel ze weg moeten komen. Best handig op sommige dagen, maar gelukkig had ik op tijd het besef dat hersenpan niet verkoopt. Bloemkoolschotel daarentegen, dat gaat als een tierelier, de afhalers kwamen af en aan en van sommigen hoorde ik dat ze nog net niet de schaal hadden leeg gelikt. Vandaar hier het recept om deze allemansvriend zelf te maken. Ik moet er eerlijk bij zeggen dat ik het recept weer heb van een Duitse vriendin, die dit recept uit de overlevering van haar familie heeft. Vandaar dat ik het altijd als typisch Duits bestempel. Of dat ook echt zo is durf ik niet te zeggen, want ik kan er verder niets over vinden. Het woord hersenpan is in ieder geval wel onvervalst Duits.


 

RECEPT

Voor vier personen:

– 1 kleine bloemkool

– 400 gram rundergehakt

– 1 ui

– 200 gram (kastanje)champignons

– zakje krieltjes (450 gram)

– 200 ml slagroom

– 1 grote eetlepel tomatenpuree

– 1 teen knoflook

– geraspte kaas (hoeveelheid naar smaak)

– peper en zout

Verwijder de groene bladeren van de bloemkool en kook hem in zijn geheel 20 minuten in goed gezouten water. Leg de bloemkool daarna in het midden van een ovenschaal.

Rul het gehakt met een fijngesnipperde ui, peper en zout in een beetje olijfolie en schik om de bloemkool heen. De champignons in vieren snijden en op hoog vuur even bakken in olijfolie, met peper en over het gehakt verdelen. Dan de aardappels bakken en toevoegen. Tot slot een mengsel maken van de room met tomatenpuree, uitgeperste teen knoflook, peper en zout en over de schotel verdelen. Een laagje geraspte kaas er overheen en in de oven op 200 graden. Als de schotel warm de oven in gaat kun je hem eruit halen zodra de kaas gesmolten is, 10-15 minuten.

Misschien bij de eerste keer serveren het woord hersenpan vermijden, dan vindt echt iedereen dit lekker!

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *