hartig, vegetarisch én makkelijk

Het is weer eens tijd voor een receptje of liever wat inspiratie. Voor dagen waarop je het even niet weet, dagen waarop je geen zin hebt in boodschappen en er vast nog wel wat restjes zwerven in je keuken. In een hartige taart kun je echt van alles verwerken; van restjes groente tot kaas of ook vlees. Vandaag hou ik het vegetarisch, want vlees eten we over het algemeen genoeg/te veel.

Wat je voor een taartje kunt gebruiken:

– 5 plakjes bladerdeeg

– 1 grote ui

– 2 zoete aardappel

– oregano (vers/gedroogd)

– (punt)paprika

– feta (maar mascarpone, ricotta, mozzarella, ‘gewone’ geraspte kaas kan ook)

– 4 eieren

– scheutje room/creme fraîche

-peper/zout

-olijfolie

-bakpapier

 

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Schil om te beginnen de zoete aardappel en snij in blokjes van 1,5 x 1,5 centimeter. Doe ze in een bakblik, besprenkel met olijfolie, oregano, peper en zout en zet 15 tot 20 minuten in de oven. Prik er even in met een scherp mesje, het moet er makkelijk doorheen gaan maar de blokjes moeten nog enigszins stevig zijn. Als de aardappel klaar is zet je de temperatuur van de oven op 180 graden.

Terwijl de zoete aardappel in de oven staat, pel je de ui en die snij je in dunne ringen. Doe wat olijfolie in een koekenpan en smoor de uien op laag vuur, met een snufje zout. Ze worden op deze manier lekker zoet. Af en toe even omroeren, maar vooral een minuut of twintig lekker laten bakken.

Neem een ronde schaal/springvorm en vet in met een dun laag olie. Verkreukel het bakpapier en spreid deze in de vorm uit en vet ook de bovenkant in met een klein beetje olie. Bekleed de vorm met bladerdeeg, laat de plakken elkaar iets overlappen en druk stevig aan. Je kunt de vorm even in de oven zetten en de bodem voorbakken, liefst blind: een vel bakpapier op de bodem, verzwaren met bakbonen (droge rijst, pasta, gedroogde peulvruchten) en 10-15 minuten bakken in de oven. De bodem is nu enigszins gaar en knapperig. Als je niet blind voorbakt, kan de bodem wat zompig of slap zijn.

Als je de bodem voorgebakken hebt, moet je hem wel een beetje laten afkoelen voordat je de vulling erin doet. Bij weinig tijd en direct na het bakken opeten van de taart, kun je de vulling over de ongebakken bladerdeeg verdelen. Prik dan wel eerst met een vork gaatjes in de bodem.

Verdeel de uien over de bodem en vervolgens de blokjes zoete aardappel, in stukken gesneden (punt)paprika en verbrokkel de feta erboven. Maak het af met nog wat peper, zout en eventueel extra oregano (als je gedroogde hebt gebruikt hoeft dit niet, maar wat extra verse is lekker!). Tot slot meng je de eieren met de room/creme fraîche (ga uit van ongeveer 150 ml/gram) en ook hier wat peper en zout toevoegen. Schenk het mengsel over de taart en zet 20 minuten in de oven. Na 20 minuten schud je even aan de vorm en als het niet blubbert is de taart klaar. Als de taart in de oven staat heb je mooi de tijd om een frisse, knapperige groene salade te maken! Door de eieren, room en kaas heeft een hartige taart altijd iets lekker vettigs, dit is een ideale combinatie met een frisse salade.

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *