Franse visschotel

Franse visschotel

Dé Franse visschotel van mijn moeder. Zo lang ik mij herinner eten we deze schotel, het liefst ’s zomers, mét Frans stokbrood. Ik heb me nooit afgevraagd waarom deze visschotel Frans is, maar bij het nogmaals doorlezen van het recept en de ingrediënten, vraag ik mij dat toch af. Ik doe navraag bij mijn moeder en zij antwoordt vragend “misschien omdat er knoflook in zit?”. Tja, een echt jaren zeventig recept uit een of andere Tip Culinair, denk ik. Knoflook was nog exotisch en in combinatie met Frans stokbrood aten wij behoorlijk over de grens. Inmiddels zijn alle ingrediënten zo Hollands als wat, maar dat maakt hem niet minder lekker.

Het mag met de Franse slag

Vandaag dus de nostalgisch Frans, Hollandse visschotel. Simpel en lekker. En het mag ook met de Franse slag, het komt allemaal niet zo nauw.


Voor vier personen neem ik het volgende:

500 gram kabeljauwfilet, verdeeld in vier gelijke stukken

2 uien in halve ringen

3 winterpenen, geschrapt en in plakjes

125 ml slagroom

scheut witte wijn

2 tenen knoflook

bos platte peterselie, fijngehakt

100 gram geraspte kaas

peper en zout

Verwarm de oven voor op 180° C. Vet een ovenschaal in met boter en leg hierin de drooggedepte kabeljauwfilet. Strooi er flink versgemalen peper en zout overheen. Snijd de knoflook fijn en verdeel dit over de vis. Vervolgens verdeel je de uien en wortelen over de vis. De peterselie (bij mijn moeder nog krul, maar bij mij plat) fijnsnijden en over de schaal verdelen. Een laagje geraspte kaas er overheen en tot slot de slagroom en een flinke scheut witte wijn. Zet de schotel een half uurtje in de oven. De worteltjes zijn dan nog knapperig. Mocht je dit te hard vinden, blancheer ze vooraf dan even.

Om in Franse sferen te blijven, kun je er dus stokbrood bij eten, heel lekker om het sap met op te dippen. Maar ook met (wilde en witte) rijst is deze visschotel heerlijk. En vergeet niet er een goed glas krakend frisse, witte wijn bij te drinken.

Mirjam Lingen

One Comment

  1. Met stokbrood in de zomer en met rijst als het koud wordt en eigenlijk lekker met bijna elke willekeurige witte vis. Feestje! Behoort totmijn favorieten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *