appeltaart of tarte tatin

Ieder jaar een zaterdag in september is het Nationale Appelplukdag, inmiddels een traditie waar we hier thuis reikhalzend naar uit kijken en we steevast met het hele gezin de Betuwe intrekken. Ik weet niet of er een canon is van de Nederlandse opvoeding (de 100 dingen die een Nederlands kind gedaan moet hebben. Lijkt me een leuk boek!), daar hoort appels plukken in ieder geval zeker in thuis. Wat heerlijk Hollands! Eerst met de ‘appeltrein’ door de boomgaard en dan zelf appels plukken, mét steel want dan blijft hij langer goed. We hebben er allemaal zo’n lol in dat we binnen mum van tijd genoeg appels voor een heel weeshuis hebben. Nu zijn appels niet de moeilijkste en kun je er, naast uit de hand, altijd wel iets mee; appeltaart, -moes, -crumble of dus een tarte tatin. Toch een taart, maar veel minder bewerkelijk dan de oud-Hollandse appeltaart. Als je toch voor bewerkelijk gaat, maak dan eens de Bretonse appeltaart van Holtkamp. Dat is echt de allerlekkerste appeltaart, waar je wel een middagje voor uit mag trekken. Hier vind je het recept of kijk hier het filmpje waarin de grote Cees Holtkamp zelf heel goed en stap voor stap uitlegt hoe je de taart maakt.
Voor een snellere variant, oeps je (schoon)ouders komen plotseling op de koffie of je krijgt ineens eters, neem je onderstaand recept. Heerlijk bij de koffie of thee, maar ook ontzettend lekker als toetje met een bolletje vanille-ijs. Het is zo simpel en snel en je kunt gewoon diepvriesbladerdeeg gebruiken.

Dit heb je nodig voor één tarte tatin:
bloem
5 plakjes bladerdeeg
100 ml Grand Marnier (of Calvados, net wat je in huis hebt)
100 gram suiker
1 vanillestokje
5 appels
50 gram boter
Verwarm de oven voor op 190 graden. Maak van het bladerdeeg een grote lap, groot genoeg om een ovenvaste koekenpan mee te bedekken (of een taartvorm, daar gaat het ook prima mee).
Suiker, Grand Marnier, vanillemerg en -stokje in de pan en inkoken tot een lichtbruine karamel. Appels erdoor roeren en 5 minuten mee laten koken, tot ze zacht zijn. Klontjes boter erdoor roeren en afdekken met het bladerdeeg. Als je een taartvorm gebruikt, moet je de appels met siroop even overdoen en dan de klontjes boter erover en afdekken met bladerdeeg. Overhangende randen naar binnen duwen met een lepel.
25-30 minuten bakken. Groot bord erop leggen en omdraaien. Pas wel op dat je je niet brandt, want bij het omdraaien kan er hete karamel ontsnappen! Voor het serveren laat je hem iets afkoelen, maar een tarte tatin moet absoluut een beetje warm zijn.
Veel soorten fruit zijn geschikt voor deze taart; zoals peren, abrikozen of pruimen. Ik blijf appels het allerlekkerst vinden en ook met wat minder goede exemplaren kun je deze tarte tatin heel goed maken.

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *