Een week geen vlees…

Moeilijk

Een week zonder vlees, is voor mij net zoiets als een maand zonder alcohol: prima te doen, maar wel iets moeilijker dan in eerste instantie gedacht. Ik ben een overtuigd flexitariër en wissel vlees, vegetarisch en vis graag af. Maar een week helemaal geen vlees, betekent dus ook niet op brood en zeven dagen achter elkaar – in mijn geval voor een heel gezin – iets anders op tafel zetten. Het is een uitdaging en dat is ook precies waarom ik meedeed aan de week zonder vlees: ik hou van uitdagingen ;-)

Goed gevoel

Naast uitdagingen hou ik van een goed gevoel; een heel klein beetje bijdragen aan een betere wereld maakt mij ook een klein beetje gelukkiger. Hoewel ik niet de illusie heb dat mijn bijdrage enorm is, vind ik het ook te makkelijk om het dan maar te laten. Alles wat je doet, hoe klein ook, draagt bij. En een week met het hele gezin zonder vlees heeft een enorme bijdrage geleverd, want we hebben met z’n vijven het volgende bespaard:

– het equivalent van drie jaar aan douchewater

– het equivalent van de CO2-uitstoot van 570 kilometer autorijden

– het equivalent van het consumptiegewicht van 5 kippen

besparing van de CO2-uitstoot waar een boom gemiddeld drie jaar voor moet ‘werken’ om de lucht te filteren

Makkelijk

Genoeg reden dus om af en toe een dagje vlees over te slaan, want ook met een dag vegetarisch per week bespaar je én draag je dus bij aan een beter milieu. Waarom zou je dat niet willen? Met een paar goede recepten is het ook nog eens makkelijk en lekker: een lekkere vegetarische pasta bijvoorbeeld of maak eens chili SIN in plaats van CON carne, een hartige taart met een (komkommer)salade is ook altijd lekker. Zo kan ik nog wel even doorgaan… voor inspiratie kun je kijken onder recepten > vegetarisch

Slager

Vandaag maak ik het favoriete gerecht van mijn kinderen: ‘pasta voor mannen‘ van Jamie Oliver, wat neerkomt op pasta met veel worst en kaas. Na een week (zonder mokken) vegetarisch eten hebben ze dat wel verdiend.

aanvallen ;-)

aanvallen ;-)

Op voorwaarde dat het vlees dát we eten, góed vlees is! Daarom ga ik voor vlees(waren) naar de slager, waar ze het wel enigszins gemerkt dachten te hebben dat er vorige week iets minder mensen in de winkel waren. Dat gun ik mijn slager natuurlijk niet, daarom wil ik pleiten voor mínder vlees én béter vlees! Ga voor vlees naar een goede slager en als je daar geen tijd voor hebt, eet je gewoon geen vlees.

 

 

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *