Cake of taart van de plaat

‘Wat je je uiteindelijk herinnert, is niet altijd hetzelfde als wat je hebt meegemaakt’, staat op de eerste pagina van ‘Alsof het voorbij is’ van Julian Barnes. En zo staat het boek vol met levenswijsheden, maar deze komt vaak bij mij terug. Zo herinner ik mij vroegere verjaardagen met enorme plaattaarten, -koeken en -cakes. Die bakte mijn moeder en iedereen die langskwam kreeg een stuk. Het voordeel van zo’n plaat vol, is namelijk dat er altijd genoeg is voor iedereen. Alleen dat al maakt een plaatbaksel zo gezellig.

Zo herinner ik mij vroegere verjaardagen met enorme plaattaarten

Maar oke, die herinnering is dus heel particulier, want als ik mijn moeder ernaar vraag of informeer naar de recepten, kijkt ze mij bevreemdend aan. Geen recepten dus. Alleen herinnering die af en toe wordt aangewakkerd, zoals laatst bij de bakker die een hele bakplaat met appelcake had. Aanleiding om toch weer eens op zoek te gaan naar een goed recept. En ja hoor, in een heel oude Elle eten kom ik een abrikozen-karnemelkcake tegen. Het is geen recept voor een volledige bakplaat, maar het ziet er wel zo uit en het is genoeg voor 12 personen. Met een dubbele hoeveelheid maak je zo een hele bakplaat.

Deze cake is heel erg lekker met abrikozen, maar die zijn er niet het hele jaar door, dan doe ik er stukjes appel in. Ook erg lekker!

Verder heb je nodig:
200 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram amandelmeel
200 gram kristalsuiker
175 gram ongezouten zachte boter
150 ml karnemelk
3 eieren, geklopt
1 tl vanillearoma
fijngeraspte schil van 1 citroen
vloeibare honing
geschaafde amandelen

6 rijpe abrikozen, gehalveerd en ontpit; of twee appels, geschild en in schijfjes

Oven op 180 graden. Een bakvorm (ik gebruik een braadslee) van 23×30 centimeter invetten en bekleden met bakpapier.
Meng bakmeel, amandelmeel en suiker in een keukenmachine. Voeg boter, karnemelk, eieren, vanille en citroenrasp toe. Laat de machine draaien tot alles net gemengd is. Doe het mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Leg de abrikozen erop en druk ze er zachtjes in, niet te diep want ze zakken nog dieper tijdens het bakken. Besprenkel met honing en bestrooi met amandelen. Ik kom erachter dat ik geen amandelen heb, maar het kan heel goed zonder.
Bak de cake 40 minuten en laat minstens 20 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt.

Het is echt heerlijk en misschien is de wens de vader van de gedachte, maar het doet mij echt aan vroeger denken. Door de karnemelk heeft de cake iets fris en het amandelmeel maakt het lekker vol en klef. Amandelmeel kun je heel luxe kopen bij een natuurwinkel of biosupermarkt, maar de Turkse supermarkt heeft het vaak ook en veel goedkoper. Je kunt ook zelf amandelen malen, want amandelmeel is niets meer dan gemalen amandelen.

De kinderen verdringen zich om de cake en vinden het heerlijk. Een enkeling haalt de vruchten er keurig uit, maar verder wordt er van gesmuld.

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *