Borrelhappen

crostini

De allerlekkerste borrelhapjes vind ik crostini: een knapperig broodje met olijfolie en een beetje zeezout. Eigenlijk zijn ze zo al heerlijk; knapperig, zout, beetje vet. Verder heeft zo’n broodje niets nodig, maar het kan nóg lekkerder! Hier twee van de voor mij op dit moment favoriete ‘toppings’.

 

Crostini

Eerste de crostini maken. Neem hiervoor simpel afbakbrood of iets lekkers met zaadjes, pitjes, volkoren. Vooral wat je lekker vindt, maar het allersimpelste brood volstaat al.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij het brood in schuine plakken en leg op een ovenrek, smeer in met olijfolie en strooi er wat grof zeezout overheen. Zet vervolgens voor 8 minuten in de oven. Zet een wekkertje, want iets te lang en ze zijn zwart of zo hard dat er geen doorkomen meer aan is. Laat de crostini afkoelen en doe ze daarna in een plastic zak. Als je deze goed afsluit kun je ze zo minstens een week bewaren. Het is dus een handig klusje wat je (ver) van te voren al kunt doen.

 

Zoet – zout – zuur

Deze topping heeft verschillende smaken, waardoor het een beetje spannend is. Besmeer de crostini met appelstroop (zoet), leg daarop een stukje Stilton (zout) en dan een plakje geschilde groene appel (zuur). Als je denkt van een van deze ingrediënten niet te houden, moet je het toch een keer proberen. De combinatie is namelijk echt verrassend lekker!

 

Ansjovis

Voor het kleine zoute ansjovisje geldt hetzelfde; probeer het gewoon! Veel mensen vertrekken hun gezicht al als ze aan het visje denken, maar op deze hap is het heerlijk. Komt ook wel een beetje omdat hij ingelegd wordt. Begin daarmee; leg de ansjovis in een bakje en knijp er een halve citroen boven uit, roer even door. Laat dit een half uurtje staan. Maak rucola aan met een klein beetje lekkere olijfolie, citroensap en grof zeezout. Leg hiervan een plukje op een crostini en daarop een plak goede (buffel)mozzarella en maak het af met een ingelegde ansjovis.

 

Doseren

Bij een borrelhapje is het altijd de kunst niet te veel te geven of eten. Vaak heb je tegen de tijd dat de borrel(happen) doorkomen wel zin in iets en stop je snel te veel in je mond. Maak liever wat minder en echt lekker. Bespaar bijvoorbeeld echt niet op de mozzarella, maar koop liefst de allerbeste. Dit maakt het hapje echt af en liever één lekkere crostini dan… precies!

 

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *