Erwtensoep


Bij snertweer denk ik aan mijn vader, die zo heerlijk kon foeteren op het weer. Regen, kou, eigenlijk alles wat onder de 25 graden en niet zonnig was, werd bestempeld met snertweer! Mijn definitie ligt een graad of dertig lager, maar dan wel met zon graag. Wat mij betreft ziet de winter er zo uit: ijzige kou met een blauwe lucht. Eindeloze schaatstochten tot je je tenen niet meer voelt en dan snel naar huis voor een kop warme erwtensoep bij de haard. Weinig beters dan dat!
Dit is een ouderwets recept van mijn moeder en eigenlijk de enige die mijn goedkeuring kan wegdragen.
Mij zul je niet zo snel met een kop erwtensoep tegenkomen bij een koek-en-zopie. Ik moet zeker weten dat het zelfgemaakt is en dat de ingrediënten goed zijn. Dit recept is ook zo makkelijk, dat je simpelweg een pan op het vuur zet, je schaatsen onder bindt en bij terugkomst kunt aanvallen. Hoewel een dag van te voren maken nog lekkerder is.

Voor een grote pan soep heb je het volgende nodig:

500 gram spliterwten
3 preien, gewassen en in stukken gesneden
1 knolselderij, geschild en in blokjes
2 (schouder) karbonades
2 liter bouillon, liefst rund (+1/2 liter extra water)

Breng het geheel aan de kook, draai vervolgens het vuur laag en laat in een afgesloten pan anderhalf tot twee uur pruttelen in. De karbonades eruit vissen, het vlees eraf halen en terugdoen in de soep. Plakjes rookworst meewarmen en klaar. Dien de dampende soep op met roggebrood belegd met katenspek en mosterd. Oud-Hollands genieten!

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *