Verrukkelijke linzen

Tja, linzen… ze zijn heel voedzaam en dat is ook direct wat ik tegen linzen heb. Ik vind het echt voer om in leven te blijven en niet veel meer dan dat: geen gezelligheid of onnodige opsmuk. En juist met eten hou ik daar wel van. Aan het eind van een gewone, saaie herfstdag een fantastische maaltijd op tafel zetten en alles is weer goed. Maar bij een bord linzen krijg ik toch een beeld op mijn netvlies van mensen die over hun bord gebogen zitten en stilzwijgend hun eten naar binnen schuiven. Terwijl, en daar komt de contradictie, ik ze erg lekker vind. Maken dus, dit verrukkelijke bed van linzen. Het bed is bedoeld voor confit de canard, maar die laat ik buiten beschouwing. Op goed advies uit Congo, maak ik er een frisse sla en crostini met geitenkaas bij.

Allereerst de ingrediënten, die zijn allemaal bij de supermarkt verkrijgbaar, dus dat is ook makkelijk. Alleen voor de Puy-linzen ga ik naar de bio-supermarkt, maar een goed gesorteerde supermarkt heeft die ook wel.
2 wortelen, geschild en fijngehakt
2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en fijngehakt
2 uien, gepeld en fijngehakt
eendenvet of olijfolie (ik ga deze keer voor olijfolie)
500 gram Puy-linzen
1 liter groentebouillon
1 aardappel, geschild en in grove stukjes
200 gram jonge bladspinazie
zeezout en zwarte peper
extra vierge olijfolie
rode wijnazijn
crème fraîche
en een bouquet garni van 1 stengel bleekselderij, klein bosje verse tijm, klein bosje verse bladpeterselie, 1 (vers) laurierblaadje en eventueel 2 stugge buitenste bladeren van een prei. Leg de kruiden op de prei en bind bij elkaar met een touwtje.
Zet een grote braadpan op het vuur en bak hierin de wortel, bleekselderij en ui ongeveer 10 minuten tot ze zacht maar niet verkleurd zijn. Als de groentes lekker zacht zijn de linzen in de pan; bouillon, aardappel en bouquet garni erbij. Laat de linzen ongeveer 45 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert. Even voor de duidelijkheid, de linzen hoeven niet zoals andere gedroogde bonen eerst geweekt te worden, maar gaan zo vanuit de zak in de pan en na 45 minuten zijn ze lekker zacht. Proef af en toe, want de linzen moeten nog wel een bite hebben en het moet geen pap worden.
Terwijl de linzen staan te pruttelen, heb ik alle tijd om crostini en sla te maken. Ik maak crostini van oud boerenbrood, maar het kan echt van alle soorten brood: beetje olijfolie erover, zeezout en tien minuten in de oven (200 graden). Ik maak een simpele sla, met tomaat en een vinaigrette.
Als de linzen goed zijn, het bouquet garni eruit vissen, de blaadjes spinazie hakken en erdoor roeren. De stukjes aardappel tegen de zijkant van de pan fijn prakken, dit maakt de linzen romig. Nu nog zout, peper, extra vierge olijfolie en lekkere rode wijnazijn toevoegen. Tot slot de crème fraîche er doorheen roeren. Volgens Jamie kun je het nu opdienen en het applaus in ontvangst nemen!
Daar heb ik wel zin in, maar de kinderen eten crostini en halen hun neus op voor de linzen. Manlief doet ook nog een duit in het zakje door heel hard te zeggen “mmmmmmmmm, linzen!!!” Alleen huisgenoot C. is van begin af aan enthousiast. Lange neuzen, lekker of niet, iedereen krijgt een flinke schep. En ja hoor, binnen mum van tijd zijn alle monden gesnoerd en komt het applaus dan toch nog. Dit is zonder overdrijven heerlijk én dus ook nog gezond en voedzaam. De combinatie met crostini met geitenkaas en sla is ook heerlijk, maar je kunt er ook een lekker worstje bij bakken of natuurlijk confit de canard bij maken. Deze linzen zijn hier thuis in ieder geval een succesnummer en ga ik vaker maken, want Jamie geeft in zijn boek ook nog een aantal suggesties om te variëren en dat ga ik zeker doen.

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *