Twelve Recipes van Cal Peternell

Mijn inspiratie haal ik overal vandaan: boeken, tijdschriften, blogs, mensen, restaurants, winkels, markten… Inspiratie die ik niet haal, maar gewoon krijg, is heel fijne inspiratie. Het boek ‘Twelve Recipes’ van Cal Peternell had ik zelf misschien nooit ontdekt. Het is een Amerikaans boek wat niet vertaald is (vertalers meldt u!), maar wel een Cookbook Award heeft gewonnen in 2015, twee voorwoorden heeft van niet de minste personen: Michael Pollan en Alice Waters. Ik hád het dus best kunnen opmerken, maar ik kreeg het toegestuurd van Tal Maes van Kitchen Table Food. Zij was vorige week te gast tijdens de Table d’hote in Garage Royal waar we kookten uit Kitchen Table Food, een heerlijk boek waar Tal met Petra de Hamer echte keukentafelgerechten deelt. Van simpel tot ‘sophisticated’ en allemaal even lekker, maar daarvoor kun je beter een kijkje nemen op hun blog of het boek kopen.

‘Twelve Recipes’ is een boek dat met heel veel liefde gemaakt is, liefde voor eten en liefde voor elkaar: een vader maakt een kookboek voor zijn zoon die uit huis gaat. Een prachtig idee, gelukkig heb ik nog een paar jaar! Voor een kookboek staan er weinig recepten in, maar voor goed koken heb je ook niet veel recepten nodig. Wat je nodig hebt is inspiratie en basistechnieken en dat is precies waar het boek over gaat. Je krijgt zin om de keuken in te gaan, om lekkere dingen te maken en het met elkaar te delen. Precies datgene waar eten en koken wat mij betreft over gaat.

En een heel hoofdstuk over bonen, een groter plezier kun je mij niet doen. Ik zou een ambassadeur voor bonen kunnen zijn. De lekkerste soepen, salades, humus, bonen zijn altijd top; voedzaam, lekker, gezond en makkelijk. Het liefst natuurlijk zelf gewelde en gekookte, want die smaken echt het allerbest, maar als je haast hebt volstaat een blikje of potje ook wel. Toch raad ik iedereen aan een keer gedroogde bonen te wellen en te koken, al is het alleen al voor de ervaring en om het verschil in smaak te proeven.

bonen

Bij het lezen van dit boek kreeg ik in ieder geval een onbedwingbare bonen-behoefte en heb direct een pak witte reuzenbonen gekocht en in het water gezet. Als je daar na het koken, liefst als ze nog lauwwarm zijn, een beetje citroensap, olijfolie en een kruid naar je smaak doorheen roert heb je echt een toplunch! Ik maak twee soorten: een met rucolapesto en een met citroen, olijfolie, peterselie en bieslook. Zo simpel kan het zijn!

 

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *