Tomatensoep tegen griep

Of de zon nou schijnt of dat het regent, het is en blijft herfst! Het seizoen voor verkoudheid, griep en ander ongemak. De ene dag heb je het warm en de volgende weer koud en vooral voor de koude dagen is er soep! De troost van een dampende kom soep is onbeschrijfelijk en deze soep geeft je zelfs nog een extra boost. Door de Spaanse peper krijg je het lekker warm en de gember heeft een medicinale werking tegen griep en misselijkheid. Dus als je je op een herfstige dag niet zo lekker voelt, máák deze soep. Het helpt!

Het volgende heb je nodig:

scheut olie
teentje knoflook, fijngehakt
3 sjalotjes, gesnipperd
stukje gember, geschild en fijngehakt
1 rode peper, zaad en zaadlijstje verwijderd, fijngehakt
2 eetl. tomatenpuree
1 prei, in ringetjes
1/2 winterwortel
4 stengels bleekselderij, in stukjes
1 blik tomaten
1 liter groentebouillon
100 gram spelt (3 uur geweekt)
6 laurierbladen
eventueel een bouquet garni van tijm, rozemarijn en salie en wat peterselie voor de garnering

De spelt is heel goed te vervangen door kikkererwten, (witte) bonen, pasta of wat je lekker vindt. Ik moet alleen wel zeggen dat deze soep heel lekker is met spelt. Dus even langs de biologische winkel voor een zakje spelt is wel aan te raden.


 

Om te beginnen fruit je de knoflook, ui, gember en rode peper in olie in een grote pan. En dit is al zo heerlijk, de geuren die daarvan af komen! Als dit lekker een beetje zacht is, roer je de tomatenpuree erdoor en bak die even mee. Wel opletten dat het niet aanbrandt (ik spreek uit ervaring). Voeg dan alle schoongemaakte en fijngesneden groenten toe en even blijven roeren. Dan de gepelde tomaten uit blik erbij en een liter bouillon. Laat het aan de kook komen en roer dan de uitgelekte spelt erdoor. Laat weer aan de kook komen. Je kunt nu nog extra kruiden (bouquet garni) toevoegen, maar ik hou het bij de laurierbladeren. Dan de soep een uur op zacht vuur laten staan. Eventueel nog wat bouillon toevoegen als de soep te dik wordt. Voor het opdienen (bouquet garni en) laurierbladeren verwijderen, op smaak brengen met peper en zout en eventueel bestrooien met flink wat fijngehakte peterselie. Alleen wat lekker brood met (gezouten) boter erbij en je hebt een heerlijk maal.

Deze soep is echt als fluweel

Deze soep is echt als fluweel, de pittige smaak van gember en rode peper in combinatie met de zachte structuur en de bite van de spelt is echt heerlijk. Hier in huis is niet iedereen onverdeeld enthousiast als het om soep gaat, maar in dit geval smult echt iedereen. Het verbaast me eigenlijk, want gember en rode peper zijn geen makkelijke smaken. Maar zonder morren gaan alle borden leeg en wordt er door sommigen zelfs een tweede keer opgeschept. Gelukkig blijft er nog een restje over, dat eet ik morgen bij de lunch. Een onverwacht ideale tomatensoep voor het hele gezin, om iedere kou mee te bestrijden.

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *