Steak tartare

Hoe zou het met Carla Bruni zijn? Het is natuurlijk not done om je dat af te vragen, want de vraag hoe het met Europa gaat én verder moet is natuurlijk veel belangrijker. Maar ik denk aan Carla Bruni; bevallen zonder je man en dan thuis ook alleen aanmodderen. Geen man om je kraamtranen op te vangen en die ervoor zorgt dat je weer aansterkt na de bevalling. Nu zal het Madame Bruni-Sarkozy niet ontbreken aan mensen die ervoor zorgen dat ze het goed heeft, maar liefde gaat door de maag en daarom is er toch niets fijners dan dat je eigen manlief iets voor je klaarmaakt. Na mijn bevallingen racete manlief naar de slager en haalde allerhande rood vlees in huis; biefstuk, rosbief, filet americain. Ik zou er bijna nog een keer voor gaan, maar vandaag maak ik deze steak tartare in gedachten voor een vrouw die het echt nodig heeft.

Het volgende gaat erin voor 4 personen (heerlijk om met z’n tweeën op te eten, samen sterk!):
400 gram biefstuk (van goede kwaliteit uiteraard)
2 kleine sjalotten
1 volle eetlepel cornichons of augurk
1 theelepel kappertjes
een paar takjes verse bladpeterselie
1 grote eidooier
1 flinke eetlepel grove mosterd
zeezout en zwarte peper uit de molen
wittewijnazijn
extra vierge olijfolie
Snijd en hak het vlees op een grote houten snijplank in heel kleine, malse stukjes. Ja, met de hand! Het is even een werkje, maar veel lekkerder dan fijn malen in de keukenmachine. Schuif het vlees aan de kant en hak de sjalotten, cornichons, kappertjes en peterselie fijn. Schuif er het vlees bij en hussel en hak door elkaar. Maak er een hoopje van met een kuiltje in het midden, en doe daar de eidooier en de mosterd in. Strooi en een snufje zout en peper op en werk alles goed door elkaar. In een restaurant heb ik weleens meegemaakt dat alles fijngesneden aan tafel kwam en het ter plekke werd afgemaakt. Heel leuk, kun je thuis ook doen om een beetje de show te stelen.
Proef een hapje en doe er naar smaak een scheutje azijn en olijfolie bij. Meng alles goed door elkaar, proef een hapje en zet de tartaar op tafel. Jamie doet dit met een paar sneetjes geroosterd boerenbrood, maar ik kies voor friet. Steak tartare met friet is echt fantastisch! En over aansterken gesproken! Nog een beetje tomatensla erbij voor de vitaminen en je hebt echt een topmaaltijd.
Ik denk niet dat Nicolas deze Franse klassieker voor zijn net bevallen vrouw zal maken. Helaas, want het is echt heerlijk. Net bevallen of niet, dit eten doet iedereen goed.  

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *