Soupe a l’oignon of uiensoep

Klassiek Frans, dus soupe a l’oignon! Oftewel: uiensoep! Dit is zo lekker en typisch iets waar je soms enorme behoefte aan kunt hebben. Ik in ieder geval wel!

Dit recept is voor zes personen of vier als je het als hoofdgerecht serveert:
80 gram boter
6 grote uien, in dunne ringen
2 el tijmblaadjes
2 laurierblaadjes
1 el bloem
200 ml witte wijn
1,5 l runderbouillon
12 sneden oud stokbrood
150 gram gruyère, geraspt
Smelt de boter in een grote pan. Doe de uiringen, tijm en laurier erbij, plus wat zout. Verhit 40 minuten op laag vuur tot ze glazig en heel zacht zijn, maar niet verkleurd. Langzaam, langzaam, dat is het geheim! Het maakt de uien verrassend zoet én terwijl de uien karamelliseren kun je op je gemak iets anders gaan doen.
Als de uien goed zijn, roer je er de bloem doorheen en vervolgens langzaam de witte wijn en dan de bouillon: laat hem 2o minuten pruttelen. Verwijder de laurierblaadjes. Proef en voeg eventueel zout toe.
Schep de soep in kommen en leg op elke kom een snee brood. Bestrooi met gruyère en zet een paar minuten onder de hete grill, tot de kaas bubbelt en goudgeel is. Serveer de soep meteen.
Deze soep wordt met recht comfort food genoemd, want het is echt verwarmend en de smaak is heerlijk zoet (uien) met zout en pittig (kaas). Ik ben royaal geweest met de tijm en heb daar geen spijt van, want dit kruid geeft ook een goede smaak. Perfect voor een koude herfstdag, als de regen tegen de ramen slaat. Maar dat hoeft niet, want deze soep kan altijd. Wel echte gruyère gebruiken, dat maakt wat mij betreft de soep zo uniek. Ik ben speciaal naar de kaasboer gefietst voor een stukje en dat is het echt waard, maar mocht dat toch niet lukken dan zou ik het niet laten deze soep te maken als je de kaas niet hebt.  Doe er dan gewoon wat Goudse kaas overheen.
Welke kaas er ook overheen gaat, het is in ieder geval een klassieker die verrassend simpel is om te maken en superlekker om te eten!

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *