Ottolenghi

Ottolenghi is een van de culinaire ontdekkingen van de afgelopen jaren. Het imperium groeit, de kookboeken verschijnen aan de lopende band waardoor ik bijna niemand ken zonder een boek van hem. Terwijl, en dat is vaak zo met trends, er tegelijkertijd een groep is die niet meedoet. ‘Ottolengen’ (ja, het is inmiddels al een werkwoord) is voor urban hipsters, mensen met te veel geld en/of tijd, omdat de lijst van ingrediĆ«nten vrij lang is en niet alleen maar bij de plaatselijke buurtsuper te krijgen is. Hoewel dat, naarmate de trend voortduurt, ook steeds beter wordt. Het is ieders goed recht niet te Ottolengen, dan wel uit kosten- of tijdoverweging, maar sommigen lijken wel uit principe niet mee te willen doen en dan doe je jezelf echt te kort.

pompoen Ottolenghi

Tot nu toe is echt alles, maar dan ook echt alles, lekker wat ik uit zijn kookboeken heb gemaakt. Het is verrassend, spannend en niet moeilijk. Als je het potje Ras-al-hanout – het kruidenmengsel dat het meest voorkomt in de recepten en inmiddels ook gewoon in de schappen van veel supermarkten ligt – eenmaal in huis hebt kun je eindeloos veel lekkere en gezonde gerechten maken. Daarnaast is een groot deel vegetarisch, twee van zijn vier boeken zijn dat zelfs compleet, wat zowel inspirerend als verrassend is. Ik verbaas me er namelijk over hoeveel mensen nooit (!) vegetarisch eten, maar denken dagelijks vlees nodig te hebben. Ik zou zeggen, zet om te beginnen Plenty van Yotam Ottolenghi op je verlanglijstje en je weet niet wat je meemaakt. Een smaakexplosie is een nog naarder woord dan Ottolengen, maar dat is precies wat je krijgt. Hou je niet van aubergine? Maak ze dan eens met karnemelksaus uit Plenty. Of (stiekem) een hardcore vleeseter? Ontdek dan eens met deze recepten hoe lekker het is vegetarisch te eten.

linzen vooraf Ottolenghisalade Ottolenghi

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *