Kweeperenlimonade met cardamon*

* recept van Hanneke
Kweeperen vind je vooral in het najaar. En je vindt ze ook veel op schilderijen, in stillevens wordt dankbaar gebruik gemaakt van deze robuuste, gele peer. Zoals op het schilderij van Pyke Koch uit 1946, dat ik zag ik Museum More in Gorssel. Een fijn Museum vol Modern Realisme, met naar mijn idee veel stillevens met etenswaren maar dat kan ook een soort beroepsdeformatie zijn.
Terug naar de kweepeer en wat ermee te maken! De peren zijn heel lang houdbaar (tot wel vier maanden), maar je moet er toch een keer wat mee en ze zijn niet lekker om zo te eten. Je moet er iets van maken, vaak is dat jam of gelei, maar limonade is ook heel lekker. Met water of spa is het een heerlijke dorstlesser, maar ook als non-alcoholisch aperitief is het heerlijk of mét alcohol zoals wodka of grappa. Maak deze limonade en voordat je het weet is ‘ie op!
De verhoudingen zijn als volgt:
 250 gram kweepereKweeperenn geschild
 500 ml water
 200 gram suiker
 enkele cardamon peulen, gekneusd
Maal de in de stukjes gesneden kweeperen met 500 ml water tot moes.
Zeef dit door een kaasdoek en zet op het vuur met 200 gram suiker.
Breng aan de kook en laat even doorkoken tot de suiker gesmolten is.
Dek de pan af en laat een nachtje trekken.
Zeef de limonade nog een keer en klaar!!
Limonade

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *