Killerbody

Top 10 Kookboeken

Killerbody dieet – slank in 12 weken

Jamie’s super food voor elke dag

I love health

Foodsisters – gezonde, lekkere en makkelijke recepten zonder suiker

Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek

365 koolhydraatarme recepten

Van XL naar S

In perfecte conditie

Grip op koolhydraten

Powerfood

 

Powerfood van Rens Kroes staat op nummer 10 van de kookboeken toptien. Het boek heeft weinig met koken te maken, maar veel meer met een bizar soort nieuwe lifestyle: de ‘healthy en happy lifestyle’. Dat er een verband is tussen gezondheid en geluk kan niemand ontkennen, maar daar gaat dit boek helemaal niet over. Het gaat over ‘gezonde varianten van voeding om jezelf mee te verwennen’. Het is voor mij allemaal abracadabra, maar als je naar de rest van de top 10 kijkt valt Rens nog reuze mee met haar Powerfood. Het gaat van ‘killerbody’, super food en ‘I love health’ naar ‘van XL naar S’ tot ‘grip op koolhydraten’.

Het is voor mij allemaal abracadabra

Het lijkt erop dat kookboeken dezelfde weg gaan als koken: het raakt allemaal uit de gratie. Kookboeken worden meer en meer lifestyleboeken en echt koken wordt steeds meer iets bijzonders. We kiezen of voor extreem gezond of extreem ongezond. Het is allemaal extreem, maar waar is de normaal gekookte, dagelijkse maaltijd gebleven? Waarom is eten niet meer een primaire levensbehoefte die we gewoon serieus nemen? Wat mij betreft met de nadruk op gewoon, want gewoon koken en gewoon eten is er niet meer bij. Je ziet ook steeds minder mensen die ‘gewoon’ zijn: of ze zijn extreem dun of extreem dik. Er gaat alleen maar zogenaamd ‘superfood’ in of veel te veel suiker, vet, zout en andere toevoegingen die ongezond zijn.

Louise O. Fresco schreef in de NRC van 6 april 2016 dat:

– het aantal mensen met obesitas of ziekelijk overgewicht (BMI boven de 30) groter is dan het aantal ondervoede mensen.

– orthorexia, de pathologische obsessie met gezond voedsel, kan leiden tot acute ondervoeding bij jonge vrouwen.

Twee constateringen die zeer zorgwekkend zijn en ook twee kanten van dezelfde medaille, want het aantal mensen met extreem overgewicht neemt jaarlijks enorm toe en -als je kijkt naar de top 10 van kookboeken- lijkt de obsessie met gezond eten enorme vormen aan te nemen. Als ik om mij heen kijk zie ik het ook: de veel te dunne ‘meisjes’ (ook vrouwen veranderen in meisjes ten gevolge van een gezonde voeding obsessie) en de mensen die veel te veel kilo’s met zich meesjouwen. Beide even zorgwekkend en niet normaal!

Normaal is drie keer per dag goed eten, zelf koken. Koolhydraten beperken kan best, maar verbannen is echt geen goed idee. Boter en andere vetten zijn niet gevaarlijk, maar heb je nodig om je lichaam te laten functioneren. Suiker kun je zonder, maar het hoeft niet zo spastisch.

Ik ben geen wetenschapper, maar een kok en een moeder. Als moeder maak ik me zorgen om mijn kinderen die opgroeien in een obese/orthorexe samenleving. Als kok zie ik met lede ogen aan hoe mensen zichzelf over- dan wel ondervoeden.

Niet lang geleden liet ik mij nog voorstaan op mijn gezonde kookstijl

Waar ik mij niet lang geleden nog liet voorstaan op mijn gezonde kookstijl, heeft gezond inmiddels de connotatie van superfoods en allerlei andere obsessies met gezond, killerbodies, perfecte conditie en koolhydraatarm. Daarom is mijn uitleg van kookstijl inmiddels wat uitgebreider: ik kook lékker en over het algemeen met veel groente en peulvruchten en weinig vlees, maar wel met boter en ik voeg ook nog steeds zout toe aan mijn eten. Kort samengevat kook ik zoals het enige ‘normale’ boek uit de kookboeken toptien: Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek.

Ik wil een pleidooi houden voor normaal en lekker eten en voor genieten! Laten wij en onze kinderen genieten van goed eten en aan de samenstellers van de kookboekentoptien zou ik willen voorstellen daar alleen nog maar kóókboeken in op te nemen. Diëten en lifestyle hoort in een aparte rubriek.

 

 

Mirjam Lingen

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *