Hartige herfsttaart

paddestoelen herfst taart

Aan het eind van de zomer is het altijd weer even slikken; wind, kou, regen, kortere dagen… maar er is een troost! Want hoe meer kou, wind, regen en hoe korter de dagen, hoe lekkerder het eten! Het is echt de tijd van het jaar voor warme soepen, stoofschotels, taarten bakken, oven aan, haard en kaarsen aan, deur dicht en je verheugen op een paar heerlijke maanden. Te beginnen met een heerlijk, simpele hartige taart waar we de eerste paddenstoelen van het seizoen in verwerken. Op de markt zijn de heerlijkste paddenstoelen te krijgen en voor deze taart kun je nemen wat er voor handen is en wat je lekker vindt. Ik heb kastanjechampignons, shiitake en cantharellen gebruikt.


 

Voor één taart heb je het volgende nodig:

5/6 plakjes bladerdeeg

200 gram kastanjechampignons, in plakjes

100 gram shiitake, in plakjes

100 gram cantharellen, in plakjes

2 sjalotjes, gesnipperd

paar takjes tijm

4 eieren

200 ml slagroom

150 gram zachte geitenkaas

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een beetje hoge vorm met bladerdeeg. Als je er bakpapier onder doet, kun je de taart makkelijk in zijn geheel uit de vorm halen. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak de paddenstoelen en de sjalotjes in een klontje boter of olie op hoog vuur. Haal van het vuur en rits er wat blaadjes van de takjes tijm doorheen en bestrooi rijkelijk met versgemalen peper. Kluts de eieren met de room en een beetje peper en zout, brokkel er vervolgens de geitenkaas doorheen. Schep het paddenstoelenmengsel in de bakvorm. Je kunt een beetje bewaren om straks bovenop te leggen. Schenk vervolgens het ei-roommengsel eroverheen en leg eventueel de achtergebleven paddenstoelen bovenop, net als een paar takjes tijm ter versiering.

Zet de taart in de oven en bak 20 tot 30 minuten. De aardse smaak van de paddenstoelen in combinatie met eieren, room en kaas zullen je bijna doen verlangen naar heel veel nare, natte herfstdagen. Ik maak er nog een lekkere groene sla bij voor de vitamines die we ook nodig hebben nu en dan is de maaltijd compleet. Heerlijk simpel en makkelijk van te voren klaar te maken, maar in het weekend ook heerlijk als lunch.

Mirjam Lingen

One Comment

  1. Hi Mir!

    Wat ziet dit recept een heerlijk uit! Ik ga hem gauw maken. Zeker nu met die donkere regenachtige dagen.
    Smakelijke Groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *