Geen vlees: chili SIN carne

Week zonder vlees

Het is ‘de week zonder vlees’ en omdat ik al redelijk bewust vlees of juist geen vlees eet, eet ik het graag eens een weekje helemaal niet. Gewoon om te kijken hoe dat is, want af en toe een vegetarisch recept erin gooien is voor mij niet echt een kunst, maar een week lang lekkere maaltijden verzinnen voor een heel gezin is best een uitdaging.

Simpel vegetarisch 

Omdat ik om mij heen hoor dat veel mensen het lastig vinden vleesloos te koken, ga ik mijn recepten hier delen. Op dit moment wordt mijn keuken verbouwd en heb ik dus beperkte middelen om te koken, maar dat betekent ook dat je er zeker van kunt zijn dat ik het simpel hou! Simpel vegetarisch, dat klinkt toch geweldig?!

 

Chili sin carne

Chili cón carne wordt altijd goed ontvangen, maar zonder is het ook heel erg lekker te maken. Er zijn eindeloos veel varianten, van wat zoeter tot pittiger en met meer of minder groenten. Hierbij geef ik het recept wat bij mij thuis goed in de smaak valt, maar pas het vooral aan naar eigen smaak. Simpel: meer chili- of cayennepeper is pittiger, meer kaneel is zoeter.

Ingrediënten

4 tot 5 personen

2 uien, gesnipperd

2 teentjes knoflook, fijngesneden

1 grote rode paprika in stukjes

1 zoete aardappel , geschild en in blokjes

1 eetlepel gemalen komijn

1 eetlepel gemalen koriander

1/2 eetlepel chilipoeder

1/2 theelepel cayennepeper

1/2 theelepel kaneel

2 blikken kidneybonen

1 blikje maïs

1 blik tomatenblokjes

1 pakje passata pomodoro (gezeefde tomaten)

1 klein blikje tomatenpuree

Voor erbij:

rijst

tortillachips

avocado en citroen

Verse koriander

Bereiding

IMG_6835Fruit de ui in een beetje olie zachtjes aan. Voeg na een minuut of 8 de specerijen, paprika, zoete aardappel en een scheutje water toe. Laat even lekker pruttelen. Ondertussen de kidneybonen in een vergiet laten uitlekken en goed afspoelen en hetzelfde met de maïs. Als het water een beetje verdampt is kun je alle overige ingrediënten erbij doen: bonen, maïs, passata, gehakte tomaten en tomatenpuree. Goed doorroeren en even laten pruttelen.

Kook ondertussen de rijst en maak de avocado; je kunt hem prakken met een beetje citroensap en wat zout of in stukjes snijden, wat je lekker vindt. Doe in een bakje en zet op tafel, evenals de koriander en chips. Je kunt ook nog wat Griekse yoghurt in een bakje doen. Is ook erg lekker erbij en voor degenen voor wie het wat te pittig is, ideaal. Als de rijst gaar is afgieten en voor het serveren even de chili proeven op zout of eventueel nog wat peper erbij. Alles op tafel en genieten maar.

 

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *