De allerlekkerste bulgur salade

Een herinnering aan lekker eten gaat vaak gepaard met een herinnering aan een gezellige avond, een fijne vakantie, een leuk samenzijn. Eten gaat niet alleen om iets wat goed klaargemaakt is of de beste ingrediënten, eten gaat om sfeer. En een sfeer kun je nooit nabootsen, die krijg je nooit meer terug. Daarom is het beroep van kok ook vrij ingewikkeld. Natuurlijk kun je objectief bepalen of iets goed is, maar of het ook echt smáákt hangt vaak meer van het gezelschap dan van de kookkunsten van de kok af.

Over de kwaliteiten van Sergio Herman geen twijfel

Zoals deze Marokkaanse bulgursalade van Sergio Herman. Over de kwaliteiten van Sergio geen twijfel. Ik heb ooit een lang weekend in zijn hotel in Cadzand doorgebracht en vier avonden achter elkaar bij Pure C gegeten. Ongelofelijk, wat lekker! Omdat ik op uitnodiging was, voelde ik mij soms toch wat bezwaard: Sergio kookte de sterren van de hemel, ik at de nullen van iemand anders bankrekening.  Zo voelde het althans. Daarom zei ik tijdens de lunch een keer heel bescheiden: “Ik ga aan de overkant met de kinderen wel een broodje kroket eten.” Bij terugkomst was de rest van het gezelschap vol van deze bulgursalade. Ik heb de loftuitingen nog lang aan moeten horen en dacht dan terug aan mijn kleffe broodje kroket. Een paar maanden na dit heerlijke weekend kreeg ik het kookboek van Pure C. Nou heb ik altijd een lichte angst voor kookboeken van sterrenkoks, want dat is echt ‘out of my league’. Ik heb het wel doorgebladerd, gezien dat dé Marokkaanse salade er ook in staat, en het vervolgens in de boekenkast gezet. Niet eens bij mijn kookboeken in de keuken, want hieruit koken kwam niet in me op. Uiteindelijk had ik toch een keer een heel goede reden om deze salade te maken. Ik begon met lichte zenuwen, allereerst omdat het een recept van een stérrenkok is en ook zeker door die herinnering. Die herinnering aan de allerlekkerste bulgursalade op het terras van Pure C aan de Zeeuwse kust. De omstandigheden waren nu heel anders, dus zou het qua smaak naar mijn idee nooit in de buurt kunnen komen. Daarnaast was ik voorbereid op uren werk, want de bereidingstijd staat bij Sergio op 12 uur! Ik heb hem een beetje uitgekleed en naar mijn hand gezet, om hem in een schappelijker tijd klaar te hebben. Het is nog steeds geen salade waar je aan het eind van de middag aan moet beginnen als je op tijd aan tafel wilt, maar met een beetje goede voorbereiding is het goed te doen.


Eerst de ingrediënten en bereiding voor de bulgur:

1 sjalot gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
1/2 kaneelstok
olijfolie
250 gram bulgur
peper en zout
kippenbouillon
Bak de sjalot, knoflook en kaneel in olie op laag vuur. Voeg de bulgur toe, schep even om, voeg peper en zout toe en zet onder met kippenbouillon. Laat de bulgur garen, proef steeds en blijf onder zetten met bouillon tot de bulgur gaar is. Laat de bulgur helemaal afkoelen.
En dan de salade:
1 granaatappel
1/2 bosje lente-ui, in de dunne ringetjes
1/2 bosje munt, fijngesneden
1/2 bosje koriander, fijngesneden
1 rode paprika, in brunoise (=zeer fijn gesneden)

2 tomaten, in blokjes (ook fijn en zaad en zaadlijsten verwijderd)
1 theelepel ras-al-hanout
sap van 1 citroen
olijfolie

De granaatappelpitten verwijderen. Dit gaat het makkelijkst door hem in tweeën te snijden, hem met de snijkant naar beneden in je hand te nemen en te tikken op de schil. Doe dit boven een bakje waar de pitjes dan invallen. Let op: het spettert wel een beetje.
Meng de granaatappelpitjes met de kruiden en de groenten. Voeg de afgekoelde bulgur toe en meng door elkaar. Maak het aan met citroensap, olijfolie en ras-al-hanout.
Wat er extra lekker bij is, is een goede klodder crème fraîche, aangemaakt met een beetje zeezout en ras-al-hanout.

eten brengt je soms terug naar een fijn moment, een mooie vakantie, een bijzondere plek, goed gezelschap

De smaak van deze salade is echt verrassend (lekker). Ik waan me helemaal in Marokko. Ik bak er soms een (lams)worstje bij of maak een hartige taart met geitenkaas. Hij doet het ook heel goed bij een buffet of BBQ. Voor je het weet is het een van de klassiekers in je keuken, want je zult merken dat je er hoge ogen mee gooit. Dat is het snijwerk meer dan waard! Zeker als ik mijn eigen herinnering erbij haal en degene weer voor me zie die zo ontzettend genoot van deze bulgursalade. Een fijne herinnering, een moment dat nooit meer terugkomt, maar deze salade zal ik nog vaak maken om mij te herinneren.  En ondanks dat hij nooit hetzelfde zal smaken, brengt eten je soms ook weer terug naar een fijn moment, een mooie vakantie, een bijzondere plek, goed gezelschap. Dat is ook wat eten doet.

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *