Courgettegratin

Voor wat betreft Frankrijk begin ik met iets simpels: een gratin met groente waar iedereen van mee kan eten. Zoals ik eerder schreef vind ik de Franse keuken vaak erg bewerkelijk en zwaar. Deze gratin lijkt mee te vallen, dus dat lijkt mij een goed begin. Daarbij had ik vorige week al een voorschotje genomen met de steak tartare (24 oktober), die kon wat mij betreft niet wachten. Vandaag tartaar uit Congo en deze gratin uit Nederland dus.

Met de ingrediënten begint het al goed: 2 eetlepels eendenvet. Van Jamie mag dit ook vervangen worden door olijfolie, maar dat maakt deze gratin wel direct erg vegetarisch en daar heb ik eigenlijk geen zin in. Bij de slager zie ik toevallig een blik ganzenvet staan en dat is volgens mij een prima vervanger voor eendenvet. Het is een enorm blik van 700 gram, maar de slager vertelt mij dat het prima in te vriezen is én ook erg lekker om aardappels in te bakken. Dat geloof ik graag, maar ik gebruik het nu hiervoor en de rest gaat in de vriezer.
Verder gaat erin, voor 6-8 personen:
3 uien, gepeld en in flinterdunne ringen
180 gram basmatirijst
7 middelgrote courgettes, in dunne plakjes
5 dl hete kippenbouillon (kan ook groente)
4 volle eetlepels crème fraîche
150 gram emmentaler, cheddar of Goudse kaas, geraspt
zeezout en zwarte peper uit de molen
olijfolie
Ik neem 250 gram basmatirijst, 3 grote courgettes in halve plakjes en emmentaler kaas. Kleine courgettes zijn simpelweg nergens te krijgen en emmentaler vind ik wel lekker uitgesproken en weer eens iets anders dan Goudse.
Dit gerecht is volgens Jamie niet echt Frans (veel te eenvoudig), daar begint het al. Maar toch ga ik vol goede moed aan de slag. Oven voorverwarmen op 190 graden. Vervolgens het ganzenvet met een scheutje water verhitten in een grote koekenpan, uien erbij en 20 minuten zachtjes laten bakken tot ze zacht en kleverig zijn. Af en toe roeren.
Als de uien goed zijn, de plakjes courgette en de rijst toevoegen. Alles goed door elkaar roeren en de hete bouillon erbij schenken. Alles op hoog vuur 5 minuten laten koken. Het mengsel moet vrij nat en smeuïg blijven, dus ik doe er nog wat extra water bij. De pan van het vuur halen en langzaam de crème fraîche en de helft van de kaas erdoor roeren. Even proeven (‘heerlijk!’) en nog wat zout en peper toevoegen.
Ik vet een grote ovenschaal in (kan ook een braadslee of -pan zijn) met een beetje olie en kieper het mengsel erin. De rijst moet goed verdeeld zijn, het oppervlak een beetje glad en de courgetteplakjes bovenop liggen. Dit is nog best een uitdaging. Tot slot strooi ik de rest van de kaas erover en zet de schaal in de oven, voor ongeveer 40 minuten. Er zit nu een mooi bruin laagje op en al het vocht is door de rijst opgenomen. Een kwartier voor de gratin klaar is bak ik wat worstjes. Volgens Jamie kun je er ook nog een frisse sla bij eten. Ik geloof dat dat lekker is, maar voor vandaag hou ik het lekker simpel (er komt nog genoeg Franse omslachtigheid aan de komende dagen…) en wat hoeveelheid groente betreft zitten we met de courgette wel goed.
De ovenschaal komt op tafel, het ruikt heerlijk en ziet er mooi uit. Iedereen reageert enthousiast en dan de smaak. Echt heel erg lekker. De kaas maakt het lekker pittig en de crème fraîche juist weer wat romiger. Doordat het in de oven heeft gestaan zit er een lekker krokant korstje op, dat vind ik ook altijd lekker. Het is simpel, maar dit kun je echt iedereen zonder gêne voorzetten. Het is een prima bijgerecht bij een mooi stuk vlees en dus eventueel nog wat frisse sla. Maar ook als gezinsmaaltijd, met in dit geval gebakken worstjes, doet deze gratin het prima en hier thuis vindt iedereen het heerlijk. Ook die ene angsthaas, die bang is voor alles wat groen is.

Mirjam Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *